Депутатите решиха: Още две години строежи на парче

OFFNews 13 декември 2018 в 13:02 4064 1

Депутатите удължиха с две години срока, в който общините трябва да приемат общи устройствени планове. Така застрояването без ОУП ще продължи поне до 2021 г. 

Със 110 "за" и 30 "въздържали" Парламентът прие промени в Закона за устройство на територията на първо четене, удължаването на срока се налага, защото в голяма част от общините все още не са налице одобрени и влезли в сила общи устройствени планове.

Забавянията в процедурите са свързани с оспорване на процедурите за избор на изпълнител по реда на Закона за обществените поръчки; затруднено е набавянето на необходимите изходни данни и информация, свързани с устройството на съответните територии; продължителност на процедурите за обществено обсъждане; забавяне на съгласувателните процедури с централни и териториални администрации, експлоатационни дружества и най-вече с Министерството на културата и Министерството на околната среда и водите и обжалване на екологичните оценки. 

Вносителят на законопроекта Александър Ненков от ГЕРБ заяви, че с неохота са внесли тези промени. По думите му срокът се удължава вече няколко пъти. Само 70-80 общини в страната имат ОУП, другите не припознават важността на този проблем, посочи той. 

ДПС подкрепя предложението за удължаване на срока, каза Танер Али. По думите му обаче трябва да се помисли за финансова подкрепа за онези общини, които са с по-малък бюджет и нямат възможност да изработят такива планове.

Александър Ненков отговори, че проблемът не е липса на пари, а липса на желание от страна на някои общини. В бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) всяка година средно около 5 млн. лева се заделят за това, посочи той. По думите му за някои общини обаче е по-изгодно да не правят общи устройствени планове, защото сега могат да си застрояват, да си правят изменения на плановете както искат, без да минават дългата процедура по изработването на общ устройствен план, без да минават през обществени обсъждания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11912

1

бацка

13.12 2018 в 14:57

Защо не санкционират ПЕРСОНАЛНО кметовете, които не са си свършили работата? Като ги одрусат по едни 5-10'000лв на месец, да видиш как за 3 месеца ще свършат работа.

Ама то е ясно защо...