"Депутатите са бизнесмени", обяви Менда Стоянова, а плащанията в брой останаха 10 000 лв.

Антония Чорева 20 юли 2017 в 14:43 10317 7

Таванът на плащанията в брой остава 10 000 лева, реши парламентът, след като прие окончателните промени в Данъчно-осигурителният процесуален кодекс на второ четене. 

Решението стана ясно още, докато се обсъждаше в зала. Като гледам как се обединявате и влизате в залата, ми става ясно, че предложението таванът да е 5000 лева, няма да мине", каза по време на обсъжданията шефката на бюджетната комисия и вносител на предложението Менда Стоянова.

Тя обаче избухна по темата:

"Хората в малките населени места не си купуват супер плазмени телевизори, тъй като получават под средната работна заплата. С това предложение няма да ограничим обикновените хора, а ще създадем праг на хората, чиито джобове са пълни с пари на черно, получени от сивата икономика. Това са собственици, които продават без документ и които искат тези пари да продължават да се въртят там. Днес народното представителство се обедини срещу това "не пипайте кеша". Но искате разходи-разходи-разходи, защото това е много хубаво за ушите на гласоподавателите, а когато говорим за приходи, за сива икономика... Вие повечето мислите като бизнесмени, а това е, защото голяма част от депутатите тук са по-скоро са бизнесмени, отколкото политици и може би вече имат горчив опит как едно ограничаване на плащанията в брой ще ги огорчи. Сега е Видовден - ще се види кой е за нелоялната конкуренция и ще се види кой удря малкия и средния бизнес и кой е за парите в кеш в джобовете на бизнесмените". 

На първо четене на законопроекта депутатите приеха 1000 лева да е таванът на плащанията в брой, после ГЕРБ се самосезираха, след като финансисти и юристи ги обвиниха в облагодетелстване с такси за банките. После от управляващата партия решиха да предложат 5 000 лева таван за кешовите плащания, но този и път и това не мина и прагът остана както си беше 10 000 лева. 

А от левицата направиха десетки обвинения към ГЕРБ. че искат да облагодетелстват банките, а накрая дори действаха със заплахи. Георги Гьоков постави ултиматума от трибуната: Аз обещавам, че ще работя БСП да приеме вашето предложение, но ако кажете и наесен внесете предложение да се увеличат пенсиите след преизчисляването им". 

В крайна сметка предложението на ГЕРБ не беше прието и таванът на плащанията в брой остана 10 000 лева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

5

Denis Rizanov

20.07 2017 в 19:23

Обаче имам още таксови марки:)

От 01.01.2017 Само МВнР приема държавните таксови марки и то най-често при заверки на документи, легализации или преводи.
А от 01.01.2018 и там няма да можеш да ги ползваш. Затова си направи чек, и ако са ти в повече можеш да ги обмениш в БНБ. Не знам дали ще ти вземат такса за това. Но след тая дата гориш с марките. Освен ако не си филателист и не смяташ да живееш с орлите.
:)

23293

4

Стефан

20.07 2017 в 17:29

За над 10 000 не знам. За 2 лева държавна такса - 6 (шест) лева банкови вземания. Трябваше да платя в НСС, не на ПешО от Подуяне.
Бях си донесъл държавни таксови марки за два лева. Отказаха ми ги, аз настоях, избухна истерия. Те се молеха за кредитната ми карта, аз не я давах. Исках да платя на Държавата, с Държавни Пари. После ми се молиха те да платят вместо мене, аз пак не щях.
Обаче имам още таксови марки:) А желание да храня банките - не.
Какво ще правя в случай на отказ на терминалите, срив на системата, или изобщо спиране на тока в квартала - още не съм решил.
Макар че, какво има да решава запасняк от кашимерията ...

Не се гъбаркайте с народа, комедианти. Народния съд през 47-а да не ви се стори детска пиеска.

17156

2

aviatora

20.07 2017 в 16:31

Мафиоти сте и заслужавате ___________________________

23293

1

Стефан

20.07 2017 в 16:02

Нямах мнение за тая жена. Сега имам: рядко глупава.