Депутатите се чудят как да не ходят в парламента без да го разпускат

Георги А. Ангелов 18 март 2020 в 19:09 8533 3

Снимка Александра Маркарян

Как да не затваря парламента и в същото време са се спазват мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19? Това е въпросът, който мъчи тези дни партиите в парламента и за решаването му е създадена контактна група, която да търси отговора.

По всяка вероятност от другата седмица парламентарният ден ще протича така - сутрин ще се регистрират необходимия брой депутати за кворум (минимум 121), след което в пленарната зала ще остават само тези, които ще се изказват по време на дебатите. Гласуванията по законите ще стават в петък или в предварително обявен от председателя час, като при това няма да се налага всички депутати да са в зала. Няма как да се мине на електронно гласуване в парламента, тъй като Конституцията изисква гласуването да е присъствено. Този вариант устройва БСП и ГЕРБ, според източници на OFFNews.

Другият вариант е дебатите по определени въпроси да протичат основно в комисиите, които разглеждат промени в законите, а не както обикновено големият дебат да е в пленарна зала. Той  вече се прилага тази седмица. Утре няма да има парламентарно заседание, само заседание на правната комисия, което трябва да подготви законите за въвеждане на вече обявеното извънредно положение. Самото гласуване ще е в петък.

Според изискванията на кризисния щаб за борба с коронавируса разстоянието межди работните места трябва да е метър и половина-два. В пленарната зала няма възможност за спазване на разстоянието между 240 депутати, които седят плътно един до друг.

Днес при гласуването на първо четене на Закона за мерките по време на извънредното положение малка част от народните избраници бяха с маски. Имаше предложения системата за гласуване да не се задейства с пръстов отечатък, тъй като вирусът се разпространява и чрез докосване на заразени повърхности.

По-късно председателят на националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски каза, че е разговарял с председателя на парламента Цвета Караянчева, като е дал няколко препоръки, сред които да бъде изключена вентилацията в пленарната зала, навсякъде да има дезинфектанти, както и като се приемат спешните закони, да се реши дали да има ваканция за депутатите.

Според депутати във времето на извънредно положение, т.е. до 13 април, няма спешни закони за приемане. По правилник народните представители имат великденска ваканция, която е десет дни и започва от 16 април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6153

3

Alm

18.03 2020 в 20:02

Депутетите, халал да са ви заплатите.
Хич да не ходите, хич да ви няма.
Срам!!!

13874

2

emanuilis

18.03 2020 в 19:49

Както досега, как?!

17156

1

aviatora

18.03 2020 в 19:31

Призовавам всички политици да се откажат от заплатите си този месец, в полза на лекари, сестри, апаратура и медикаменти!
Както хората няма да имат доходи един месец - така и вие.
240 х 6000 =1 440 000 лв.
Бъдете солидарни с народа си.
Предайте нататък!
Нали ви е важен всеки живот, м?
Смешници!!!