Депутатите се заемат с проблема с пенсионирането на съкратени миньори от Бобов дол

OFFNews 12 юли 2018 в 14:10 1820 0

Депутатите са готови да направят промени в Кодекса за социално осигуряване, за да дадат възможност на съкратени миньори от Бобов дол да се пенсионират. Очаква се поправките да засегнат 80 души.

Днес ГЕРБ и БСП се срещнаха с миньорите и обявиха, че ги подкрепят.

"До две седмици можем да приемем промените в Кодекса за социално осигуряване, за да успокоим миньорите", обяви депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова след среща с миньорите. Тя добави, че не е проблем законопроектът да бъде приет до края на тази сесия, както по „бързата писта“ са били приети промените в Закона за интеграция на хората с увреждания.

"Фактът, че сме внесли законопроекта и сме реагирали веднага показва, че разбираме проблемите им и сме за окончателното им решаване", добави Ангелова. Тя обясни, че проектът е внесен от депутатите от управляващото мнозинство още в начлото на юни, но се чака становище на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който ще се проведе другата седмица във вторник, а в сряда ще бъде първа точка от дневния ред на парламентарната комисия по социална политика.

По-рано днес и социалистите се срещнаха с миньорите и обеща да придвижи законопроекта. Корнелия Нинова дори заподозря управляващите, че не искат да решат проблема на миньорите. От БСП дори обявиха, че събират подписи за включване в дневния ред на парламента на Кодекса за социално осигуряване, с който да се решат проблемите на съкратените миньори от Бобов дол. Нинова коментира, че ГЕРБ бавят промените си в Кодекса за социално осигуряване, защото изискват пари. От ГЕРБ обаче обявиха, че измененията не изискват подобно нещо и причината е единствено това, че се чака становище на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови