Депутатите за хода на Борисов - намеса във вътрешните работи на Македония или правилен знак

OFFNews 14 юни 2018 в 13:15 3206 0

Решението на премиера Бойко Борисов да откаже среща с македонския президент Георге Иванов предизвика разнопосочки реакции в Народното събрание.

Според опозицията действията на Борисов са директна намеса във вътрешен спор в Македония. Това каза секретарят на ПГ на "БСП за България"

"Не си спомням подобен случай. Поне в най-новата ни история. Може би се е случвало да няма такъв прием, но когато това не е планирано предварително в програмата. Доколкото разбирам, то е било планирано", обясни бившият външен министър и секретар на парламентарната група на БСП Кристиан Вигенин.

По думите му посланието на Борисов е трябвало да даде бъде по-позитивно. "Премиерът трябваше да се срещне с президента Георге Иванов и да му обясни, че ситуацията в Македония изисква повече разум, мъдрост и по-силен ангажимент за търсене на решение, а не политически демонстрации", добави Вигенин.

Коалиционните партньори на ГЕРБ във властта - "Обединените патриоти", одобриха действията на премиера. "Отказът Бойко Борисов да приеме македонския президент дава ясен знак, че България не е съгласна с политиката, която се водеше от Македония допреди една година", коментира секретарят на парламентарната група на патриотите Юлиан Ангелов.

По думите му "Обединени патриоти" са се надявали, че македонската опозиция и президентът на страната ще преосмислят всички свои грешки, допуснати през последните десетилетия."Тази политика е насочена срещу всички съседи на Македония, насаждане на език на омраза, насаждане на проблеми и нерешаване на тези проблеми десетилетия наред. Българската позиция е правилна, защото той може да е президент на друга държава, но в крайна сметка България в момента като ангажирана държава, която иска да подкрепя интеграцията на Западните Балкани, не може да си позволи лукса на подкрепя лидери, които работят срещу тази интеграция", обясни Ангелов.

"Искаме хората в Македония да живеят и да водят един по-нормален и свободен начин на живот. Действията на президента на Македония не показват подобно нещо", каза още депутатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови