Десницата подмени свободата с подчинение, равенството с патронаж и зачеркна братството

Владимир Йончев 15 януари 2019 в 13:18 4886 3

Навлизаме в нов период на развитие - и на Европа, и на България, заяви председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев на традиционната си среща с журналисти в началото на годинта.

2018-та беше година на протести. Но досега изглеждаше, че при всяко напрежение може да се намери технократско решение. Това време обаче свърши и който не го разбира, ще допусне голяма грешка, коемнтира Станишев. Според него сега вече идва времето на реидеологизцията и левицата, която той ръководи, ще се опре на най-традиционните си ценности - свобода, бртство и равенство.

Десницата подмени свободата с подчинението. Фетишизира пазарите, за да оправдае заробването на хората. Подмени равенството с феодални отношения, със зависимост от патрони. Зачеркна братството.

Станишев отчете, че в последно време границите между левите и десните са били много замъглени и обяви, че сега най-голямото предизвикателство за левицата е да е носител на промяната.

Евроизборите са решителна стъпка към това. При добро представяне на левите, те имат шанс да формират широка коалиция, която да предложи председател на Еврокомисията. Кандидатът на ПЕС за този пост е холандецът Франц Тимерманс, който в момента е заместник на Жан-Клод Юнкер.

Евроизборите са важни и за политическото развитие на България. При успех на БСП се увеличава шансът от предсрочни парламентарни избори. Успех на ГЕРБ ще означава още по-голямо укрепване на управляващата партия в местната власт на изборите есента, прогнозира Станишев, макар да уточни, че скоростта, с която управляващите влизат от скандал в скандал изненадва и самия него.

Станишев отговори твърде дипломатично на въпроса как би реагирал, ако не е водач на листата на БСП или ако дори изобщо не е в нея.

Не се чувствам изолиран. Преди два дни бях на заседание в БСП, видях много приятели и прекрасно отношение към мен. Аз съм щастлив човек - толкова години след като вече не съм председател на БСП, се радвам на много добро отношение, не всеки бивш председател има този шанс, каза той и призова да изчакаме партията му да премине всички демократични процедури, които са предвидени за реденето на листите.

Станишев похвали БСП, че платформата й е добре балансирана, а някои от идеите в нея - например комисар по демографията, могат да станат европейски политики.

БСП няма друг път, освен да пази близки отношения с ПЕС, коментира той въпроса дали политиката на българските социалисти се разминава с тази на европейските. Помните с каква подкрепа дойде на власт СИРИЗА. И веднага след това десните се опитаха да извадят Гърция от Еврозоната. Откъде мислите, че намери подкрепа Ципрас? От социалистите, разбира се. Ние блокирахме тези идеи. Какво би правила БСП, ако управлява и няма подкрепата на ПЕС, риторично запита той.

Станишев напомни, че веднага след изборите ще се водят преговори за мандата на Европейската комисия и за политиките, които ЕС ще следва в близките години.

Лидерът на ПЕС очерта и най-големите рискове, които вижда в световната политика. Според него има индикации за свиване на икономиката и дори вече се говори за нова финансова криза. Но най-големият проблем е непредвидимостта, главно заради търговските войни, които САЩ водят с Европа. Другият голям проблем според Станишев е новата вълна на милитаризация, засилването на превъоръжаването в САЩ и Русия и съвместните военни маневри на Русия и Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

2

elbarbudo

15.01 2019 в 14:25

Стига се пенявил, комунистите нищо няма да направят. Баце ти ще продължи да управлява територията.

5700

1

Годо

15.01 2019 в 14:05

Това потомствено червено водорасло за какво братство и свобода говори, когато самото то произлиза от недрата на една престъпна комунистическа партия, затънала в кръв и престъпления ! Тя е известна именно с това - потъпкване на всякаква свобода .
Измъкнаха си задниците на Запад, големите "русофили". Калфин, жена му, дъщеря му, всички са в Западна Европа. Не са в Ростов на Дон,нито пък на Нинова синът и работи в Челябинск. Той пък работи в САЩ. Измъкнаха си червените задници на Запад, а тук червения планктон пее на Бузлуджа " Партизан за бой се стяга".
Търсят полезни идиоти по села и паланки да гласуват за тях.
Социалистите -милионери лъжат бедните духом, че ще правят лява политика. Такива като Гергов, Банев, разните Ветковци и Бенчовци ще правят "лява политика".
Простотията е голямо зло, тя причинява най-големите поражения на един народ.