Десните искат от новия парламент мерки след референдума в Турция

OFFNews 18 април 2017 в 16:24 3201 3

Снимка Wikimedia Commons

Трите десни партии - Нова Република, Реформаторският блок и "Да, България!", които не успяха да минат бариерата и да влязат в 44-ия парламент, излязоха с позиции за референдума в Турция, който дава повече права на президента Реджеп Ердоган.

РБ

Политическият съвет на Реформаторския блок е притеснен от резултатите от референдума, проведен в Република Турция в неделя. Те показаха задълбочаваща се тенденция за отказ от демократичните ценности в съседната ни държава. Концентрацията на власт в едно лице нарушава основния демократичен принцип – контролът на власт върху власт.

Резултатите от допитването отдалечават още повече Турция от Европейския съюз и това поставя пред нови рискове националната сигурност на България.

Тази нова политическа реалност в региона изисква бързи и адекватни действия от страна на България. Призоваваме новоизбрания парламент незабавно да влезе във функциите си и да поеме отговорност, като излъчи правителство в рамките на една седмица. Негова първа задача трябва да бъде да постави остро пред европейските ни партньори въпроса за общоевропейски сили за сигурност, които да гарантират границите и суверенитета на държавите членки на ЕС.

Призоваваме ГЕРБ и Обединените патриоти да поставят като основен приоритет на своето правителство задълбочаването на европейската интеграция и преосмисляне на общата икономическа и миграционна политика спрямо Турция, която не трябва да бъде в услуга на авторитарни режими.

Радан Кънев 

Въпреки чутовния натиск на властта и медиите, извънредното положение и извънредните мерки от последните девет месеца, победата на Ердоган е семпла, дори съмнителна. 

Турция е напълно разделена в подкрепата си, новият режим получава значително под 50% от общия брой избиратели.

Все пак - решението е налице. Разделена Турция ще избира султан.

Хич не изглежда сигурно обаче, че името на султана ще бъде Таийп...

"Да, България!"

"Да, България!" изразява своята солидарност с гражданите на Турция в борбата им за запазване на демокрацията и спазването на правата на човека. Вярваме, че съхраняването както на демокрацията, така и на светския характер на турската държава, е от ключово значение за добросъседските отношения между България и Турция и за стабилността на Балканите.

Призоваваме турските власти да откликнат на призивите на опозицията за разследване на нередностите по време на изборния процес като очакваме от тях да работят за преодоляване на дълбоките разделения в турското общество. Време е управляващите да сложат край на ограничаването на гражданските права и свободи като гарантират свободата на словото и събранията. Настояваме да спре натискът върху гражданското общество, медиите и видни интелектуалци.

Смятаме, че България трябва да способства с всички средства за изграждането на разумна обща позиция на Европейския съюз и на балканските държави в подкрепа на една плуралистична, светска и демократична Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

3

Jinx

18.04 2017 в 22:23

Ей ги пак тия палячовци на чело с Иванов. Какво пак се обаждат там където не им е силата?

10571

2

Hissarion

18.04 2017 в 16:42

Тия клоуни сега ще дрънчат с чановете и ще бълват декларации за всяко нещо, да не вземем да ги забравим.

10372

1

elbarbudo

18.04 2017 в 16:35

Странно, доскоро искаха Турция да ни пази небето...