Десните пак търсят обединение, но не бързат и изходът не е ясен

Симона Костадинова 16 октомври 2018 в 17:50 4860 5

Снимка Днешната кръгла маса на ДБГ

Десните формации, които останаха извън парламента на последните избори, отново започнаха опити за сближаване след разпада на Реформаторския блок.

Ръководствата на СДС, ДБГ, БЗНС и "Демократична България" (Зелените, ДСБ и "Да, България") поотделно, в рамките на отделните партии, обмислят широка коалиция в център-дясно за явяване на предстоящите през май догодина избори, но за дълготрайно обединение е рано да се говори. Официални разговори между формациите не са започнали. Неформални такива вече се водят, научи OFFNews.

За новото приближаване между отделните партии даде знак и днешната кръгла маса на тема "Как да повишим качеството на живот на българина", организирана от ДБГ. На нея присъстваха председателят на СДС Румен Христов и лидерът на Българска нова демокрация (която беше част от Реформаторския блок) Борислав Великов. От създаването на "Демократична България" през април тази година новото обединение по-скоро избягваше дискусиите на ДБГ. Днес обаче имаха свой представител. Той не беше някой от съпредседателите (бел. ред. - лидерите на "Да, България" Христо Иванов и на ДСБ Атанас Атанасов), а главният секретар на ДСБ Емил Мачиков.

Ново обединение - възможно ли е и при какви условия?

Всички формации твърдят, че не бързат и искат този път обединението да се основава на политики и да има гаранции за устойчивостта му. Има принципно съгласие за нуждата от такова, но разговорите са в началото си и изходът им не е ясен, защото е нужно сближаване във вижданията как да изглежда този евентуален съюз.

"Искрено се надявам, че следващото обединение, независимо дали сега ще е с мое участие, или някога в бъдещето, ще бъде устойчиво", коментира по време на днешната кръгла маса лидерът на ДБГ Димитър Делчев, като подчерта, че е важно обединението да е около общи виждания. Друг от участниците в дискусията - бившият депутат от РБ проф. Димитър Шишков, обяви, че ако тези формации искат промяна, трябва да се обединят, без да повтарят старите грешки. "Ако този път отново се обединим и съсипем дясното - никой няма да ни е виновен", каза той.

Борислав Великов излезе с "процедурно предложение" (бел.ред - определение на Димитър Делчев) за работа по обединението - да се създадат работни групи, които да оформят отделните политики. "Всеки месец или по-често да излизаме с конкретни виждания за политиките, които ни обединяват", добави той.

Лидерът на БЗНС и бивш министър на отбраната Николай Ненчев в началото на този месец също обяви, че иска обединение, но идеята му е по-различна. Той иска "учредяване на единен политически съюз и избор на неговите лидер, ръководство и програма чрез честни вътрешни избори".

От "Демократична България" не смятат, че темата за лидерството е проблем. "Важни са идеите, а не да зациклим на това каква ще бъде формата", обясни съпредседателят Атанас Атанасов пред OFFNews. Според него обаче е добре формациите от център-ляво да покажат на демократичната общност воля за обединение.

"Процесът по създаването на "Демократична България" беше много тежък, но го извървяхме, без да вдигаме шум", каза още Атанасов и добави, че и за обединението трябва да се работи по този начин, но то трябва да е между опозиционни формации, които поддържат ясна и последователна политика.

И при Реформаторския блок, и при всички обединения преди това - още от началото на 90-те години - съюзите са били за политики, но разногласията не са били за тях, а заради личностни проблеми и спорове за лидерството и листи за избори.

Ще има ли обща евролиста на изборите?

Създаването на евентуалния нов съюз се отдалечава във времето и вероятно няма да е факт за евроизборите догодина. Въпреки това формациите обмислят механизми за явяване с единна листа. А според част от тях, ако се явят заедно, това би било добра основа за стабилно дългосрочно обединение.

Атанасов обясни, че амбицията на "Демократична България" е да има обща листа на демократичната общност, която а даде даде възможност на личности да участват в нея. "Целта не е да събираме абревиатури, а да се даде възможност на всички от нашите среди", каза той по повод идеята за обща листа. Според него е добре на евроизборите да има обща листа, но това не значи, че преди това трябва да се подписват коалиционни споразумения.

СДС ще се съберат на конференция на 11 ноември, на която ще бъдат обсъдени вариантите и възможностите за явяването на предстоящите избори. Тя няма да излезе с решение, а ще покаже нагласите в партията, след което формацията ще реши как ще участва във вота.

"Евроизборите са тежки избори, самостоятелното явяване, за каквото настояват гласове в СДС, е рисковано и за партията, и за дясната общност", обясни пред OFFNews лидерът на СДС Румен Христов. Той обаче подчерта, че не вижда проблем на евровота на преден план да бъдат конкретни личности и тази идея е възможен вариант.

ДБГ пък трябва да се съберат на Национален съвет в края на този или началото на следващия месец. На него те ще решават как ще се явят на предстоящите избори за Европейски парламент. По информация на OFFNews, ако дотогава няма обща формация, от партията на Делчев са готови да търсят възможности, които да устройва и тях, и "Демократична България". Друг вариант за ДБГ бил да се явят с "други партии", ако преговорите за евроизборите не постигнат успех.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6063

5

Синия гол шаман

21.10 2018 в 20:57

Тия маргинални палячовци кво се обаждат от Гроба? Отдавна са мъртви, т.е. - те си БЯХА мъртвородени.

15414

4

Hihi1981

17.10 2018 в 09:19

Те не бързат,но изборите идват!Ако пропуснат участие в следващите,след това вече трудно някой ще си спомня за тяхното съществуване!

5705

3

г-н Никой

17.10 2018 в 09:18

Единствената цел от обединението на ренегатите от СДС,е ръководството им да се докопа до Парламента! След това,ще започнат познатите им игрички ,сговори и компромиси с ордата на БСП-герб,патриоти и други ментета от същата порода!! Ако ДСБ , Да България и БЗНС,приемат тяхното "сътрудничество"-това ще означава,че те също гонят същата цел!

17439

2

мнение от IP

16.10 2018 в 22:45

Ами много тегаво звучи това. Да излязат с обща идея какво трябва да се направи и защо и никой не се интересува дали се обединяват и разединяват "тежко".

11671

1

безпартийна

16.10 2018 в 18:16

Добре е, че разговарят. От там се почва. И са прави, че разговорът трябва да започне с политиките. Да отчетат грешките на РБ в борбата на Кунева и Лукарски за постове.