Диана Ковачева е първият кандидат и най-вероятен нов омбудсман

Георги А. Ангелов 06 март 2020 в 16:34 7494 1

Диана Ковачева

Изпълняващият длъжността омбудсман Диана Ковачева е единствената до сега официално внесена кандидатира за национален защитник и най-вероятен победител в процедурата по избор. Кандидатурата на Ковачева е внесена официално вчера от депутати от ГЕРБ. Останалите партии в парламента все още не са избрали свои кандидати. Малко вероятно е най-голямата опозиционна партия- БСП да има кандидат. Срокът за подаването на кандидатурите е седемдневен и изтича в сряда следващата седмица.

Изборът на нов омбудсман се налага, тъй като тази година изтича мандатът на настоящия Мая Манолова, която подаде оставка, за да участва в местните избори. Диана Ковачева, беше заместник омбудсман и довършва мандата на Мая Манолова.

Според процедурни правила за избор на омбудсман приети миналата седмица предложения могат да правят народни представители, парламентарни групи и юридически лица с нестопанска цел в обществена полза. Предложенията се внасят чрез народни представители или парламентарни групи в писмена форма до Комисията вероизповеданията и правата на човека чрез председателя на Народното събрание. Общественият защитник се избира Народното събрание и може да бъде преизбиран на същата длъжност само за още един мандат.

Кандидатите ще бъдат проверени по Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Изслушването на кандидатите ще е в открито заседание на Комисията по вероизповеданията и правата на човека, което се излъчва в реално време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови