Днес е ден за размисъл и политическата агитация е забранена

OFFNews 25 май 2019 в 08:50 2011 0

Утре ще се проведат изборите за Европейски парламент, на които българите ще гласуват за 17 души, които да ги представляват в Брюксел. По традиция, денят преди вота е ден за размисъл, на който всякаква политическа агитация е забранена.

Говорителят на ЦИК Таня Цанева поясни пред БНР, че забраната важи и за публикуването на всякакви резултати от социологически допитвания.

Сигнали за нарушения могат да се подават в ЦИК и в районните избирателни комисии.

Принципно в деня за размисъл и в деня за гласуване важи и забрана за продажба на алкохол, но всеки кмет сам ще решава дали да въведе такава мярка.

Днес също така ще бъдат подготвени общо 11 661 избирателни секции в България. 3000 секции ще получат и машини за електронно гласуване. Извън страната ще има отворени 191 секции в 64 страни.

За евровота в чужбина ще бъдат отворени 191 секции в 64 страни, информират от Централната избирателна комисия. За евровота в Гърция ще бъдат разкрити 13 секции - 3 секции в Атина, ще може да се гласува и в Генералното консулство в Солун, в Кавала, в Каламата, в Неамодания, в Никити и на остров Родос. Четири ще бъдат изборните секции на остров Крит.

В Турция местата за гласуване са 4 - в Истанбул, Анкара, Одрин и Бурса. В Румъния ще се гласува в посолството в Букурещ. В Северна Македония - в Скопие, а в Сърбия - в посолството в Белград и в консулството ни в Ниш. По 24 избирателни секции ще има във Великобритания и в Германия, 16 в Испания и 10 във Франция.

От ЦИК напомнят, че дори и да не са подали заявление за гласуване извън страната, българските граждани в чужбина могат да упражнят правото си на глас в изборите за европарламент в удобно за тях място и изборна секция извън страната, като предоставят документ за самоличност - лична карта, паспорт или военна карта, и попълнят декларация. Едно от условията обаче е те да имат адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес в България или друга страна от Евросъюза през последните 3 месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови