Днес са балотажите на местните избори

OFFNews 03 ноември 2019 в 07:09 1502 0

Днес в страната се провежда втори тур на местните избори. В стотици населени места, сред които и трите най-големи града у нас, хората отново ще пускат бюлетини.

Според данните на ЦИК в 196 общини ще се произвежда втори тур в поне едно населено място. Отделно в 105 общини ще се произвежда втори тур за кмет на община, а в 18 областни центрове ще се произвежда втори тур за кмет на община.

В 441 кметства ще се произвежда втори тур за кмет на кметство, а в 31 района, от които 22 софийски, също ще има балотажи.

Бюлетината днес ще е по-къса и от ЦИК съветват избирателите да я сгънат още веднъж, след поставянето на втория печат от членовете на секционните комисии и преди пускането в урната. Така ще се гарантира максимално тайната на вота.

Опцията "Не подкрепям никого" съществува и за балотажа. Тя влияе на избирателната активност, въпреки че гласоподавателят е преценил да не дава подкрепа за някой от кандидатите, тъй като бюлетините, в които това квадратче е попълнено, се считат за действителен глас.

Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия, ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват.

Гласуването ще е само и единствено с хартиени бюлетини. 

Бюлетините за гласуване днес са три вида - за избор на кмет на община, за избор на кмет на кметство и за избор на районен кмет. В тях фигурират имената на двамата кандидати, събрали най-много проценти от вота на първия тур. Изписани са наименованията на партиите, коалициите или инициативните комитети, които са ги издигнали. Само в три от кметствата имената на кандидатите са три заради постигнат равен резултат на първия тур между първия и втория или втория и третия от кандидатите.

Гласува се по обичайния начин - като в квадратчето с номера на предпочитания кандидат се поставя знак Х или V с химикал, пишещ със син цвят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!