Добрев с разкрития срещу Йончева по бТВ, тя отговаря в БНТ

OFFNews 24 януари 2018 в 09:35 11628 3

Поредният епизод на сагата на взаимните обвинения между Делян Добрев от ГЕРБ и Елена Йончева от БСП тази сутрин се излъчваше на живо по две телевизии по едно и също време.

Герберът извади нова порция обвинения и въпроси към Елена Йончева и занесе папка в студиото на бТВ, която според него доказвала, че тя е свързана с офшорни компании и кухи фирми, участвали в източването на КТБ.

А Йончева по същото време в ефира на БНТ отрече обвиненията.

В студиото на „Тази сутрин” Добрев посочи данни от търговския регистър, според които депутатката от БСП има своя фирма, която е в съдружие с офшорна компания.

Според информацията му, съгласно решението за учредяване на дружеството, капиталът е 10 000 лв. – разделен в 100 дяла по 100 лв. Съдружникът „Авторска телевизия” на Елена Йончева внася 5 хил. лв., а офшорката внася 315 хил. лв. за едни и същи дялове. Задължава се и да даде други 250 хил. евро, обясни Добрев и показа удостоверение от КТБ, показващо, че парите са преведени.

Според друг документ, който той цитира, упълномощеното лице е Зорница Пламенова Блъскова, която е съдружник в „Инвестмънт проджектс” АД и тази фирма фигурира във всички доклади за източване на КТБ - дължи близо 70 млн. лв. на фалиралата банка, каза депутатът от ГЕРБ.

„За дружеството се констатира, че е куха фирма, в която са били насочвани кредити от КТБ. Канал за финансиране, който не докладва оперативни приходи, а дългосрочен дълг”, цитира Добрев доклада на британската компания "Аликс Партнерс", която бе наета да проследи източването на КТБ.

Последният въпрос, който той отправи към Йончева беше дали за периода 2004-2009 г., когато премиер е Сергей Станишев, тя е получила 696 172 лв., като по-голямата сума е от фирми с държавно участие – „Лукойл”, „Еон” и др.

По повод своите вземания и офшорни участия Добрев посочи, че е взел 250 хил. евро през 2006-а година и тези пари имат задължението да бъдат върнати, а ако не бъдат се плаща данък печалба. Той уточни, че от 2009-а година не е управител вече на фирмата и не знае изплатено ли е вземането, но добави, че ако не са върнати се дължи данък върху лихвата.

В същото време Йончева отговори на гербера по обществената телевизия.

„Нямам никакви връзки с КТБ. Господин Добрев се опитва да ме атакува по всякакъв начин. Първо каза, че ще ме даде на съд. Сега излиза с информация от Търговския регистър за моята дейност като журналист. Това не е вярно. Имала съм сметка в КТБ, но не съм участвала в никакви схеми. Имала съм фирма и съм имала съдружник. Ако има нещо нередно в моята дейност, което е незаконно, даже неморално, да дадат сигнал към прокуратурата или в комисията по конфликт на интереси. Не съм ползвала държавни средства, не съм ползвала европейски средства”, каза депутатът от БСП в „Денят започва” на БНТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!