Добрич и Тутракан стават градове на бойната слава, решиха депутатите

OFFNews 21 септември 2018 в 10:50 2106 0

Депутатите решиха единодушно Добрич и Тутракан да бъдат обявени за градове на българската бойна слава.

Предложението за това решение беше на председателя на парламента Цвета Караянчева и други народни представители. Инициативата е подкрепена и от вицепрмеиера и министър на отбланата Красимир Каракачанов. 

В мотивите за приетото решение пише, че Тутраканската и Добричката епопея от септември 1916 г. са едни от най-светлите примери за героизма и саможертвата на българския войник. 

"Направихме това предложение в края на юли, но тази идея се зароди преди 2 години, когато се честваха 100 години от Добричката и Тутраканската епопея. Решенията на общинските съвети на двата града ни мотивираха да предложим това решение. Те са писали писма до президента, до премиера, до председателя на Народното събрание", каза преди гласуването един от вносителите - Пламен Манушев от ГЕРБ.

По думите му това е битка, при която "патриотизмът и българският дух побеждават". "Там войникът отива или за да
победи, или за да умре. Затова сме длъжни да почетем тези български мъже, загинали при тази славна битка", каза още Манушев. 

Социалистите приветстваха предложението Добрич и Тутракан да бъдат обявени за градове на българската бойна слава, но подчертаха, че има и други градове, които заслужават такова признание. "Наистина трябва да бъдем единни за такива неща. Но трябва да припомня, че гробовете на двама герои, загинали в Тутраканската и Добричката епопея, тънат в разруха на Софийските гробища", коментира депутатът от БСП Славчо Велков. 

От ДПС пък обявиха, че трябва да съхраним паметта на героите от Добруджанската битка, а споменът за подвига им да бъде предаден на бъдещите поколения.

"Връщането на Южна Добруджа е доказателство, че българската демокрация е постигала резултати и трябва да бъде почетено", каза депутатът от "Обединените патриоти" Милен Михов. 

Според вносителите на предложението обявяването на Добрич и Тутракан за градове на Българската бойна слава ще се отдаде дължимата почит на загиналите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови