Домусчиев: Държавата да контролира болничните или да плаща първите три дни

OFFNews 22 декември 2019 в 19:35 4453 0

Плащането на първите три дни от болничния от работодателя е въведено от държавата по време на криза, дошло е времето отново управляващите да поемат тази си функция. Това обяви председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) Кирил Домусчиев в интервю пред Нова тв, притежавана от него. Според него сегашното положение може да остане, но само ако държавата упражнява контрол при издаването на болничен.

В края на ноември спорът за изплащането на първите три дни болнични разгневи работодателите и те напуснаха заседанието на тристранния съвет. Работодателите пратиха отворено писмо през медиите до премиера Бойко Борисов по темата. В него те припомниха, че задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични беше въведено като временна антикризисна мярка за една година през 2010 г., а действа вече девет години.

"Расте броят на болничните. Трябвало да прибира картофите или да работи в завода и си пусне болничен. Държавата не осъществява контрол. След като беше временна мярка, защо пак държавата не си ги плаща тези три дни болнични. Затова, че държавата не си върши работата, ние трябва да плащаме тези три дни, без дори да държим контрола върху издаването", възмути се Домусчиев.

Според него трябва да се изработи формула за минималната работна заплата, защото тя може да се вдига с 20, 50 или 200 лв. според показателите на страната за годината. По-важно е каква е средната работна залата, смята Домусчиев.

"Не са нужни правителствени мерки за вдигане на средната заплата. Ако тя расте, значи икономиката расте. В КРИБ не е тема минималната работна заплата", допълни шефът на КРИБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови