Дончев за Цветанов: Пожелавам му успех, нови хора трябват в ГЕРБ

Вицепремиерът коментира комиксите на Божков: Шехеразада разказва приказки, за да запази живота си

OFFNews 09 юни 2020 в 09:41 4029 0

Пожелавам му успех, ако това е пътят, по който е поел - добре е за българския избирател, повече предлагане, означава повече шансове за избор. 

Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира евентуалнатата бъдеща партия на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, по Нова тв.  Ако някой счита, че е по-перспективно да работи с Цветанов - нека да го стори, коментира още Дончев и подчерта, че не се притеснява от възможно отцепване на членове от ГЕРБ. 

По думите на Дончев разговорите за проветряване в ГЕРБ се водят отдавна. Един футболен отбор се обновява, щом  някой от играчите не дава тези резултати, които се очакват от него, даде пример Дончев. Нови хора означава нови идеи и нови възможности, допълни вицепремиерът. 

В политиката много хора прекъсват кариерата си, после се оказва, че не са направили нищо незаконно. Но когато загубата на доверие стигне критична точка, трябват действия, подчерта той за Апартаментгей, след като проверката оневини Цветанов.  

За атаките на Васил Божков към управляващите, Дончев предупреди, че с приказките трябва да се внимава, защото те съдържат много силни метафори и не могат винаги да се управляват. Ако говорим за ориенталските приказки, за съжаление, останаха много малко приказни герои - Синбад мореплавателя, Малкият Мук и Аладин. А ако подходим по-научно - приказките се базират на митовете, а те отразяват колективните страхове и копнежи, коментира Дончев. Шехерезада разказва приказка, за да си запази живота. И така всяка нощ, допълни той.

Десислава Танева не трябва да подава оставка като министър на земеделието, категоричен бе вицепремиерът, като коментира изтеклия запис с нейни думи, че трябва да си мълчим за измамите, за да не ни спре парите ЕС. 

"Това не е добра реплика, особено в контекста на видеоконферентен разговор, но не министърът извършва проверки и не може да даде индулгенция или каквото и да било друго. Логиката е точно обратната и има едно такова правило, когато става дума за европейските пари: откривай грешките, преди да ги е открил друг. Откриваш, санкционираш, а когато европейските одитори видят, че си открил ти грешката, санкции няма да има. Няма държава, в която да няма грешки и опити за нарушения, въпросът е как работи контролната система", обясни Дончев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови