Дребни търговци на горива заплашиха, че ще запалят камионите и бензиностанциите си

OFFNews 09 юли 2018 в 16:30 4163 0

Ще си запаля камионите, ще си запаля бензиностанцията, но няма да я дам на никой за без пари. Това заяви на пресконференция членът на управителния съвет на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива Ангел Даскалов след среща с вицепремиера и председател на НФСБ Валери Симеонов.

Повод за срещата на Симеонов с представителите на дребния бизнес е законопроектът за търговията с горива, внесен от депутата от "Обединените патриоти" (ОП) Емил Димитров - Ревизоро. Вицепремиерът Симеонов, който също е представител на ОП, се застъпи за дребните търговци на горива и също като тях определи текстовете за лобистки.

Тази тема стана повод за поредния разрив в отношенията между коалиционните партньори в "Обединените патриоти". По-рано днес лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов защити проекта и обяви, че в "малките бензиностанции често се търгува с контрабандно гориво".

Самите дребни търговци на горива пък вече протестираха срещу законопроекта и обявиха, че промените биха  довели до фалита на поне 400 дребни дружества, а бензинът и дизелът ще станат 3 лв. и 20% от територията на страната ще остане без бензиностанции.

Според Симеонов пък със законопректа се прави опит един цял бранш да бъде унищожен, за да "се даде служебна победа на няколко големи фирми". "Това е нещо, което е непознато за демократична Европа, за демократичния свят, където държавата има ангажимент да подпомага дребните търговци, производители и дистрибутори, защото те са гръбнака на абсолютно всяка икономика. И всякакви опити тези хора да се изкарат едва ли не разбойниците, измамниците, тези, които въртят сивия сектор и въртят контрабанда... това са нескопосани аргументи, за да се скрие истинския смисъл на този лобистки закон", обясни Симеонов.

"Руснаците казват: По-добре лош мир, отколкото добра война. Аз отивам на втория вариант - добрата война", каза още Даскалов.

Симеонов заяви, че до последно ще защитава интересите на производители и търговци, като хората, с които се е срещнал днес. "И ако някой си мисли, че се опитвам да извадя политически дивиденти - няма такова нещо. Но на всички ви е ясно, че тази пресконференция няма как да я направя в Министерския съвет по разбираеми причини", каза той.

Той добави, че не за пръв път защитава дребния и средния бизнес, защото такъв е неговия "генезис" - идвал именно от този бизнес и чувствал за свое морално задължение да застане зад неговите представители. Вицепремиерът е провел и среща с премиера Борисов, на която е настоял министър-председателя да разговаря с протестиращите, но такъв разговор не се е състоял.

Валери Симеонов коментира и искането на БСП "Обединените патриоти" да оттеглят от поста й зам.-социалния министър Султанка Петрова, която е от квотата на ОП. "Бъркате ме с Каракачанов. Нито съм му на ръста, нито на килограмите", каза той, като с думите си намекна, че отговорността за Петрова е на Каракачанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови