Два часа депутатите дебатираха как да намалят заплатите си

Мая Младенова 06 април 2020 в 09:45 8346 0

Започна извънредното заседание на парламента, на което депутатите трябва да обсъдят актуализацията на бюджета, намаляването на своите възнаграждения, намаляване на глобите за нарушение по времето на извънредните мерки, условията, при които туроператорите ще връщат пари за предплатени почивки, както и условията, при които държавата ще субсидира по схемата 60/40 заплатите на служители на фирми в затруднено положение.

Първа точка днес е замразяването на ръста на депутатските заплати. Трибуната се дезинфекцира след изказването на всеки народен представител. Повечето депутати в залата носят предпазни маски и са седнали през няколко места. 

БСП е внесла предложение заплатите на народните представители да бъдат върнати на нивата на тези от предходния парламент - не само по време на извънредното положение. "Воля" предложи, докато трае извънредното положение, депутатите да получават минималната работна заплата от 610 лева. Предложението на ГЕРБ е да се отмени индексацията от 1 април за времето на извънредното положение. За това настоя премиерът Борисов. Така вместо увеличената заплата от 4284 лева, те ще получават основна заплата от 3747 лева. За този период на партиите няма да се изплащат партийни субсидии, гласи предложението на управляващите.

ДПС подкрепя проекта на ГЕРБ - в условия на криза този жест на съпричастност е необходим, обявиха от групата.

Крум Зарков от БСП заяви, че не е справедливо моделът да следва нарастването на средната работна заплата, защото тя расте по-бързо от масовите възнаграждения. Лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви, че ако БСП управлява, ще въведе нов метод за изчисляване на възнагражденията в НС. Кристиян Вигенин от БСП добави, че той лично подкрепя и предложението на "Воля", защото тяхното и на левицата не били взаимноизключващи се. Той обаче подчерта, че е "извън границите на здравия разум" да се очаква подкрепа за другото предложение на "Воля" - депутатите да получават минимална работна заплата и след края на извънредното положение.

Дебатът продължава вече близо два часа.

Час и 50 минути след началото на дебата Станислав Станилов (Атака/Обединени патриоти) призова дискусията в пленарна зала да приключи. Според него каквото и да гласуват депутатите, то няма да има каквато и да е стойност в очите на обществото.

Менда Стоянов от ГЕРБ обяви, че приемат предложение на ДПС разликата между старите заплати и онези, които трябваше да получават след 1 април, да се превежда по дарителската сметка на Министерството към здравеопазването за борбата с Covid-19.

Гласуването предстои.

10:58 ч

Започва разглеждането по втора точка - актуализация на държавния бюджет.

*ОБНОВЯВА СЕ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови