Джамбазки: Вратата към Европа е през София

OFFNews 08 декември 2019 в 11:53 1880 0

Вратата към Европа е през София, а в момента България е водач на Балканското движение към Европейския съюз. Това заяви при закриването на международната конференция „Западни Балкани“ евродепутатът Ангел Джамбазки. 

Организатори на събитието са Фондацията за европейска реформа New Direction, вицепрезидент на която е членът на EП и групата на Европейските консерватори и реформисти и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, и Международния републикански институт (IRI).

„Надявам се участниците в този разговор да разбраха, че вратата към Европа е през София. За добро или за лошо, в света има геополитически цикли, но в този момент, тук и сега, България е водачът на Балканското движение към Европейския съюз. Ние подаваме братска, приятелска ръка на всеки един от вас. Добре сте дошли! Разбира се, има много неща, които трябва да се направят. Разбира се, има промени във вашите общества, които трябва да се случат. И те ще се случат. Но ако вашият избор – разумен, свободен, демократичен, е Европейският съюз, той минава през братската ръка, която ние ви подаваме от София“, заяви Джамбазки.

Той обърна специално внимание на ролята на НАТО и необходимостта от промени в Европейския съюз.

„НАТО е организацията, от която трябва да се взима пример. Много по-организирана, с много по-плътно присъствие. Много по-бързо реагираща от Европейския съюз. Европейският съюз трябва да бъде променен. Неслучайно в заглавието на нашата група в Европейския парламент, освен консерватори, присъства и думата реформисти. Eвропейският съюз трябва да бъде много по-бърз, много по-реактивен, много по-последователен и по-честен. Какъвто е Северноатлантическият договор или НАТО“, каза още Ангел Джамбазки.

Евродепутатът подчерта, че всяка от държавите трябва да избере своя път.

„Никой не може да бъде заставен да се присъединява към един или друг военен или геополитически съюз. Разговорът с всяка една от държавите минава през обществото й. И ако те решат, винаги са добре дошли. Първо в София, а после и в Северноатлантическия договор и Европейския съюз. Този разговор трябва да продължи и ще продължи“, завърши Джамбазки.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пък подчерта, че започването на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония и Албания не трябва да се отлага заради френското предложение за нова методология за преговорите за присъединяване. Тези процеси могат да вървят паралелно.

„Част от реформите, предложени от Франция, са приемливи за България, но това не означава, че даването на зелена светлина за започване на преговори с Република Северна Македония и Албания, трябва да се отложи до приемането на новата методология. Двата процеса могат да вървят едновременно“, заяви външният ни министър.

Екатерина Захариева изрази надежда, че през следващите 6 месеца Република Северна Македония и Албания ще получат зелена светлина за започване на преговори.

„Понякога съм от най-остро звучащите външни министри за това, че ЕС не може да вземе решение. Вината не е само в съюза. Голяма отговорност имат и страните кандидатки“, заяви Захариева.

Тя призова шестте страни да извършват необходимите реформи, макар и понякога те да са болезнени и скъпи.
Външният ни министър направи преглед на постигнатото в процеса на европейската интеграция на шестте страни като подчерта, че „на Балканите нещата никога не са черни или бели“.

Според нея от една страна, например, имаме подписан договор за приятелство и добросъседство с Република Северна Македония, но от друга страна той не се изпълнява с достатъчно добро темпо, особено в частта за историята. Има отворени много преговорни глави с Черна гора, но има блокиран диалог между Белград и Прищина; отне година да бъде формирано правителство в Босна и Херцеговина и в същото време има напредък в евроатлантическата интеграция с приемане на план за действие и сътрудничество на страната с НАТО.

Екатерина Захариева подчерта приноса на България за запазването на европейския фокус върху страните от Западните Балкани.

„Най-важното, което бе постигнато в резултат на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, е, че фокусът не се измести от Балканите и след края му. Европейската перспектива на шестте страни е основен приоритет и на следващото председателстващо трио. Успяхме да наложим тази тема на целия ЕС“, каза Захариева. - В началото започнахме председателството си с 15 страни - членки, приятели на европейската интеграция на Западните Балкани, а в края имахме 26“.

Като пример за възможност за по-голяма европейска ангажираност на една от страните–кандидатки – Република Северна Македония, външният ни министър даде и предстоящото съвместно с България председателство на Берлинския процес. Сред основните му приоритети се планира да бъде свързаността – инфраструктурна, дигитална, връзките между младите хора, екология, образование и сигурност.

В конференцията „Западни Балкани“ участваха още българският еврокомисар Мария Габриел, министърът на околната среда и водите Нено Димов, заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов, Роберт Пшчел – старши експерт „Русия и Западни Балкани“ в НАТО, посланикът на Европейския съюз в Косово Наталия Апостолова, народни представители, експерти в областта на геополитиката, международните отношения и националната сигурност, представители на европейските институции и неправителствени организации. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови