ЕК съди България заради мръсния въздух

OFFNews 25 юли 2019 в 17:50 2734 0

Европейската комисия предявява иск срещу България пред Съда на Европейския съюз заради замърсяването на въздуха.

Искът е заради това, че страната ни трайно превишава допустимите норми за замърсяване със серен диоксид. 

Преди две години България беше осъдена заради прекомерното запрашаване на въздуха в редица общини.

Според новия иск най-скорошните данни, които държавата е предоставила, показват трайно неспазване на пределно допустимите почасови и дневни стойности в югоизточната част на страната, където се намират четирите най-големи топлоелектрически централи в България. От 2005 г. насам са в сила разпоредби на ЕС за пределно допустимите стойности и концентрацията на SO2 в атмосферния въздух, които се прилагат у нас от присъединяването на страната към ЕС на 1 януари 2007 г.

След обявяването на решението от Министерството на околната среда и водите обясниха, че става въпрос за района на Гълъбово, като другите два проблемни района - Перник и Димитровград, са отпаднали.

Оттам уверяват, че се вземат мерки, в резултат на което от началото на годината значително са намалели превишенията на средночасовите норми за серен двуокис, регистрирани в Гълъбово. Те са били 19, докато през същия период на 2018 г. техният брой е бил 46.

Според ведомството от 2007 г. досега общите емисии на вредни вещества и конкретно на серен диоксид намаляват от 715 358 до 48 567 тона.

Освен съдебния иск, Европейската комисия е решила да започне и няколко процедури срещу България за установяване на нарушения на европейското законодателство.

Едното е за неизпълнени задължения по цифровия единен пазар - България не е приела правила на ЕС за
достъпността на уебсайтовете и мобилните приложения.

Според Брюксел страната ни трябва да въведе и промени във връзка с правото на ЕС относно признаването на съдебни решения, с които се налагат наказания лишаване от свобода. Не е улеснена и социалната рехабилитация на осъдените лица.

Ако до два месеца не бъдат въведени необходимите промени, срещу България може да бъде заведен иск в Съда на ЕС.

Брюксел започва процедура и във връзка с неприлагането на европейския регламент относно пазарната злоупотреба, изискващ гаранции за ефективността, прозрачността и надеждността на европейските финансови пазари.

ЕК е изпратила и две официални уведомителни писма относно налаганите от България ограничения за предоставянето на услуги. Едното е във връзка със задължението на чуждите охранителни фирми да заплащат прекомерни административни разходи, които не се прилагат по отношение на местните доставчици. Второто пък се отнася до правна разпоредба, с която се определя продължителността на временното трансгранично предоставяне на услуги. Според законодателството на ЕС разграничението между установяване и временно предоставяне на услуги се прави за всеки отделен случай, като се отчита не само продължителността, но и редовността, периодичността и непрекъснатостта на предоставянето на услуги. Комисията смята, че чрез определянето на период от време, през който предоставянето на дадена услуга ще се смята за временно, българското законодателство нарушава принципа на свободно движение на услуги.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови