EK ще даде още 75 млн евро за връщането на европейци и здравно оборудване

OFFNews 27 март 2020 в 15:50 8048 0

Снимка Genevieve ENGEL European Union

Комисар Йоханес Хан

Европейската комисия съобщи, че предлага промени в бюджета заради борбата с епидемията от Ковид-19, като се осигурят 75 милиона евро за връщането на европейски граждани от чужбина и за запасяване със здравно оборудване.

“Днешните мерки са още една илюстрация на това как бюджетът на ЕС може дa добави стойност, когато и където е най-необходимо. Също така са илюстрация на солидарност и сътрудничество от най-добрия му вид”, каза комисар Йоханес Хан, който отговаря за бюджета.

Досега с подкрепата на ЕС в Европа бяха върнати 2312 души от Китай, Япония, САЩ, Мароко, Тунис, Грузия, Филипините и Кабо Верде. През следващите дни са предвидени още 80 полета със същата цел, се посочва в съобщение на комисията.

„Безопасното завръщане на нашите граждани е приоритет. Правим всичко възможно, за да гарантираме, че те се събират отново със семействата си възможно най-бързо през тези трудни времена”, заяви комисарят по управление на кризи, Янес Ленарчич. Той благодари на държавите-членки за техните усилия по време на този процес и добави, че центърът на комисията за координация при спешни действия продължава да работи 24 часа.

Предвижда се oбщо 80 млн. евро да бъдат насочени към осигуряването на апарати за обдишване, защитни маски и друго основно оборудване. ЕК предлага Гърция да получи общо 700 милиона евро за управление на миграцията, а 100 милиона евро да бъдат предоставени на Албания за възстановяване след миналогодишното земетресение. ЕК предвижда да бъдат осигурени още 3,3 милиона евро за Европейската прокуратура за тази година.

Предложенията трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент и Съвета на ЕС

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови