ЕНП със сигнал за престъпна група, начело с главния прокурор и неизвестни лица

OFFNews 29 януари 2020 в 12:23 8573 2

Единната народна партия на Мария Капон с лидер Валентина Василева излезе с позиция, с която изразява твърдото си убеждение, че страната е дестабилизирана, както от управленска немощ, така и целенасочено от заинтересовани кръгове и лица. Доколкото първото е резултат от волята на народа, то второто може да се предотврати с инструментите на демократичната държава и оторизираните органи.

ЕНП се обърща към спецпрокуратурата със сигнал за наличие на организирана престъпна група във връзка с пуснатите от прокуратурата записи срещу президента Румен Радев. Според добилите известност факти, тя (престъпната група - бел. ред.) включва наблюдаващия прокурор, главния прокурор на България и неизвестни лица.

Според конституцията – Чл.132(1). При осъществяване на съдебната власт съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност при техните служебни действия и за постановените от тях актове, ОСВЕН АКО ИЗВЪРШЕНОТО Е УМИШЛЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ОТ ОБЩ ХАРАКТЕР.

Цитираме основния закон и посоченото изключение във връзка с възникналите и станали публично известни обстоятелства на 28 януари 2020 г., публикувани от прокуратурата.

В тази връзка Наказателният кодекс казва:

Чл.145а.(1). Който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.

(2). Когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или тя му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба до пет хиляди лева.

(3). В случаите по предходната алинея съдът може да постанови лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7.

Очакваме органите на специализираната прокуратура да подходят отговорно към подадения сигнал. В противен случай, като политическа организация, ще потърсим правата си на свободни граждани по друг начин, се казва в позицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови