ЕП изрази готовност за ново отлагане на Брекзит

OFFNews 18 септември 2019 в 16:15 1689 0

Снимка Pixabay

Мнозинството в Европейския парламент изрази днес готовност да подкрепи ново отлагане на оттеглянето на Великобритания от ЕС, предаде БТА.

Финландското председателство на Съвета на ЕС заяви, че новото британско правителство е внесло допълнителна неяснота в преговорите. Според председателството е много трудно да се предвиди какво ще се случи и вероятността за раздяла без споразумение на 31 октомври засега остава твърде голяма.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи, че на обяда с британския премиер Борис Джонсън по-рано тази седмица е бил запознат с желанието на Лондон за постигането на споразумение. Джонсън е уточнил, че неговата страна ще напусне ЕС на 31 октомври при всяко положение.

Има действителна опасност от раздяла без сделка. За да постигнем споразумение - и това все още е възможно - основният въпрос е свързан с предпазната мярка за ирландската граница. Предложих на Джонсън да даде писмени работещи предположения. Докато не ги получа, не бих могъл да кажа, че е постигнат напредък, заяви Юнкер. Ще работим денонощно, не съм сигурен, че ще успеем, но съм убеден, че ще опитаме, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови