ЕП обсъжда корупцията и конфликта на интереси при европарите, България сочена за негативен пример

OFFNews 18 декември 2019 в 09:20 2850 2

Снимка Pixabay/angelo luca iannaccone

Европейският парламент обсъди днес темата за корупцията и конфликта на интереси при харченето на европейски средства, предаде БТА.

Европейската комисия не търпи измамите и злоупотребите със средства от ЕС, заяви еврокомисарят Йоханес Хан. ЕК възприема много сериозно всяко съмнение и го препраща към европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, независимо откъде го е научила, добави той.

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) отбеляза, че участници във взимането на решенията за бюджета на ЕС имат пряк интерес от разпределението на средствата, защото имат фирми, обвързани с европейски програми. Подобни проблеми има не само в Чехия (където премиерът Андрей Бабиш е проверяван за злоупотреба със средства от ЕС - бел. кор.), но и в Словакия, Румъния, България и Малта - политиката е тясно свързана с корупция и европейски средства, посочиха от ЕНП.

Групата на социалистите и демократите упрекна Еврокомията, че дълго стои бездейна при ясни улики за злоупотреби с европейски средства. ЕК трябва да направи невъзможен конфликтът на интереси и да се намесва, когато националните власти са неспособни да разследват, призоваха социалистите.

Групата "Обнови Европа" призова да се изчакат заключенията от проверките срещу Бабиш и заяви, че са необходими са ясни и общи правила за всички държави в ЕС.

Зелените заявиха, че европейският бюджет финансира олигарси и Чехия не е единственият случай. Трябва да ускорим разследванията и да спрем плащанията от общия бюджет (за нарушителите), казаха от групата.

От групата "Идентичност и демокрация" на свой ред коментираха, че в конструкцията на ЕС явно има недостатъци, след като са налице злоупотреби. Опасността в областта на земеделието и сближаването е очевидна. Трябва да се спира финансирането, а правилата трябва да бъдат много опростени, смятат членовете на групата.

Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) посочиха, че наблюдението над разходите е обща отговорност на ЕК и на държавите в ЕС и добавиха, че външните инвеститори в земя трябва да бъдат обезкуражени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

2

Georgi Gracata

18.12 2019 в 09:57

На това му се вика недоносче на дързоста,а българската поговорка е:,,Само който са го били знае колко боли".

5784

1

Бабатунде

18.12 2019 в 09:25

Невъзможно ! Г-н Борисов каза, че ни дават само за добър пример в Европата ! Той каза, че текат реки от пари ! Също така, той каза, че всички го хвалят какъв прекрасен диктатор ... пардон - председател е !