Екатерина Захариева: Не пътувайте! Не е време за екскурзии и почивки

Ирина Евгениева 17 март 2020 в 18:01 7188 0

За пореден път искам да призова нашите сънародници да не пътуват, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева на брифинг в Министерски съвет. 

Тя акцентира, че въпреки призивите все още има доста пътувания, които не попадат под определението неотложен случай. 

Захариева обясни какво е неотложен случай – "много спешна работа, здравословен проблем, спешно посещение на близки заради здравословен проблем".

"А не екскурзии и почивки в тази напрегната ситуация, когато буквално през час се променя понякога ситуацията на границите", добави тя.

Външният министър се обърна и към гражданите, които се намират извън границите на България и живеят постоянно в чужбина: да спазват призива на конкретната държава и да останат там.

Тя призова да не предприемат излишни пътувания, за да не се окажат блокирани с часове между две държави. 

Захариева съобщи, че на всеки три часа информацията за мерките и ограниченията, които се предприемат в различните държави, се актуализира на сайта на българското МВнР. 

Оказано е съдействие за прибирането на над 200 български граждани у нас.

По повод затрудненото преминаване на камиони на границата между Австрия и Унгария Захариева каза, че опашката в Австрия е около 30 км: "Около 21 ч. ще бъде пропусната струпалата се колона от автомобили и автобуси. Ще им бъде осигурен кортеж. Предполагам, че прибирането ще продължи цяла нощ."

Постоянно се оказва съдействие за придвижване на българските тирове, все още има затруднения и преминаването става бавно. Първоначалната блокада на италианско-словенската граница отмина и вече три пъти преминават наши тирове, но става бавно, отбеляза Захариева.

Относно организираната група в Мароко, където са 29 българи, тя обясни, че българските власти са в постоянна връзка с представителите на туроператора и се търсят начини за тяхното прибиране. Захариева каза, че "Търкиш Еъруейз" ще изпратят самолети и допълни, че преди около час Мароко е разрешил кацането на тези самолети на тяхна територия. Външният министър увери, че сънародниците ни ще бъдат качени на втория самолет още тази вечер.

"Имаме наши съграждани на различни места по света. Помогнахме на българи в Йордания и в Египет да се върнат. Трябва да се преустановят организираните екскурзии. Дори държавите да нямат висока заболеваемост, някои държави затварят въздушните си пространства. Най-важното е да се самоограничаваме", призова Захариева.

Министърът на транспорта и информационните технологии Росен Желязков заяви, че утре формално - по видеоконферентна връзка - ще се проведе извънреден Съвет на министрите на транспорта с цел да се гарантира свободното движение на стоки в рамките на ЕС.

България, освен ангажимента си да осигури транспортен коридор към Турция, а оттам към Азия, има задължение да осигури нормалното функциониране на икономиката - за стоки и услуги, жизненоважни за нашите сънародници, обясни Желязков. 

Той също призова да не се пътува и подчерта - "всеки да носи индивидуална отговорност".

Транспортният министър обясни, че ако Турция не успее да организира полет до Мароко, ние също имаме готовност да приберем сънародниците ни с български превозвач - това ще струва между 30 и 40 хил. евро. 

Ще се направи също логистика за английски туристи, които пребивават в нашите зимни курорти и които изявяват желание да се приберат, за да не натоварват нашата здравна система. След дезинфекция на транспортното средство ще се даде възможност и на българите, които са в Обединеното кралство, ако желаят, да се приберат, каза Желязков.

От думите му стана ясно, че въздушното ни пространство в момента е затворено за Италия и Испания.

Не се допускат граждани на редица държави - Северна Ирландия, Обединеното кралство, Швейцария, Нидерландия, Италия, Испания, Германия, Франция. Прибиращите се от тези дестинации българи ще се подложат на 14-дневна карантина, поясни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови