Екатерина Захариева се опъна на ЕС за Северна Македония и Албания

OFFNews 26 септември 2019 в 12:58 10868 0

Време е лидерите в Европейския съюз да спрат да мислят само за вътрешнополитическите си проблеми, а да бъдат смели и да решат да започнат преговори за членство в ЕС с Република Северна Македония и Република Албания. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в Ню Йорк, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Това стана по време на форума на високо равнище на Международния център „Низами Ганджави“ в панел на тема „Нови предизвикателства пред Балканите и ново лидерство на ЕС“.

Захариева каза, че на 26 юни 2018 г. е председателствала 13-часов Съвет “Общи въпроси”, който реши да започнат преговори за членство с Албания и Северна Македония през юни 2019 г. Моето послание сега към колегите от ЕС е, че ако не можем да изпълняваме обещанията си, по-добре да не ги поемаме. Не мога вече да бъда дипломатична. Убедена съм, че ще е историческа грешка да не започнат преговори или да се разделят двете държави”, допълни Екатерина Захариева. И даде още един пример за неизпълнено обещание от страна на ЕС - визовата либерализация за гражданите на Косово, която още не се е състояла въпреки изпълнението на всички условия.

По въпроса с буксуващата работа на съвместната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси между София и Скопие шефт на МВнР се обърна към премиера Зоран Заев: „Понякога политиците са по-смели от историците. Зоран, ние имаме обща история с вас, а с останалата част от света имаме споделена история - това е нещо различно”.
Заев благодари на България, че миналата година е поставила неговата страна в светлините на прожекторите на европейската сцена и по време на Срещата на върха в София е върнала родината му във фокуса на западните държави. Заев коментира, че 83% от съгражданите му подкрепят присъединяването на Северна Македония към ЕС.

„Подписахме споразумение с България, с което признахме, че имаме обща история - от това може да имаме само ползи. Това ме окуражи да продължа напред и да сключим споразумението с Гърция“, каза Заев. Резултатите не закъснели - търговията с България се увеличи с 16,5 на сто през м.г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови