Екоминистърът към протестиращите: Хотели в Банско няма да се строят, може да се приберете вкъщи

OFFNews 29 декември 2017 в 08:29 12919 7

Екоминистърът към протестиращите: Хотели в Банско няма да се строят, може да се приберете вкъщи

В рамките на парка всякакво строителство е забранено и никога не е било разрешавано. Тези, които протестират срещу строителството на хотели в Банско, може спокойно да се приберат вкъщи и да празнуват.

Така министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира протестите на екоактивисти срещу решението на правителството от сряда, с което се дава зелена светлина за строителството на втори кабинков лифт в курортния град Банско.

В интервю за Нова тв министърът каза, че взетото в навечерието на Нова година решение на правителството, не разрешава строителството на обекти, различни от спортните. По думите му, ако има заявено инвестиционно намерение за строителството на втора кабинка, проектът трябва да бъде оценен в "спешен порядък" според екозаконодателството. Димов обясни, че единствено настоящият концесионер би имал предимство при подобно развитие на нещата, тъй като той реално се явява собственик на концесията и други участници би били в неизгодна позиция.

В същото време министърът обясни, че не е имал разговори с концесионера и не знае дали той има намерение да строи втори лифт. От новините по телевизията разбрал, че такива намерения били заявени след взетото решение от правителството.

Димов обясни, че втори кабинков лифт означава по-голям "туристопоток", но това щяло да проличи след години, когато бъде направен анализ. Той даде пример с Чехия, която имала няколко пъти повече лифтове и писти. По думите му, ако в проекта бъде заявено изграждането на нови писти, това ще бъде подробно анализирано според законодателството и ще бъдат направени съответните екооценки.

Той опроверга твърденията на природозащитниците, че 48% от територията на парка е застроена, тъй като Банско представлява едва 2 процента от Пирин.  Министърът поясни, че в решението на правителството от четвъртък не се говори за строителство и сечи на гори. 

По думите му строителството на втори лифт е стимулиране за развитие на екотранспорта и спорта сред децата. 

Той поясни, че протестите са елемент от демокрацията и каза, че поставяните искания от зелените след това се преобразяват в платформи, когато те се явяват на избори. Димов все пак заяви, че не смята, че протестите са стимулирани от вън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12284

7

Kristiano789

29.12 2017 в 16:35

за хотелите и аз съм против, но ски туризмът трябва да се развива, а кабината е пряко свързана с развитието

11903

4

aavprim

29.12 2017 в 11:23

към коментар 1
Банскалии никога мяма да го разберат поради 2 причини:
1.Те са наследници на 200-те . Те добре знаят какво значи.
2.Те са крепостни на концесионера и мафиотските групировки.

77927

3

El Commandante

29.12 2017 в 10:15

Защото тея са еколози само на приказки,е затва.

6947

1

theprofet

29.12 2017 в 09:04

Честно казано я чакам с нетърпение тая кабина, за да може тъпия алчен бански селянин да разбере по трудния начин, че не е в негова полза.
Скоро цяло Банско ще е лична собственост на Цеко, барабар с населението...