Експерти: записите с президента и генерала са незаконни

OFFNews 30 януари 2020 в 19:17 10132 8

Снимка БНР

Проф. Николай Радулов

Това не са някакви СРС-та, а някакви откъси - части, парчета. СРС по никакъв начин не могат да бъдат рязани и манипулирани, защото това ще означава, че разговорите не отговарят на това, което ние слушаме. Това е забранено.

Това заяви преподавателят по национална сигурност в НБУ проф. Николай Радулов пред БНР.

Според Радулов "и старият, и новият закон дават едно неограничено право на подслушване на който и да било български гражданин на територията на страната".

"Тактически ход на службите е да подслушват на ръба на закона лица, които са свързани с интересуващи ги други лица", допълни професорът.

Радулов е категоричен, че записите може да са резултат от скърпване от най-различни телефонни разговори. "Ние не сме сигурни и за участниците в тези разговори, и след като имаме приключило дело, е очевидно, че до явяване в съда не е стигнало", каза той.

Ако това СРС е използвано, би следвало в рамките на 10-дневен срок или да се създаде на негова база веществено доказателство, или документите, материалите и всичко, което е свързано с този способ, да бъде унищожено, обясни проф. Николай Радулов и заяви, че ако не бъде унищожено, е престъпление.

"Практика е да се бавят с унищожаването на такива материали, защото твърдят, че има много и има процедура. Несъмнено е, че е престъпление използването на такива материали, който и да разрешава огласяването им", смята той. 

Подхвърлянето в публичното пространство на някакви недовършени фрази може и да има някакви цели, завърши Радулов. 

Теодор Славев от Института за правни инициативи коментира също пред БНР, че "в кампанията си за главен прокурор Гешев имаше възможност много пъти да тълкува разделението на властите, но очевидно не го е разбрал, защото президентската институция е особена - имунитетът и мандатът е особен. Не случайно конституционният законодател е предвидил президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат разследвани по реда на наказателното производство - именно заради такива случаи". 

Славев коментира, че има основание по чл. 175, ал. 5 от Закона за съдебната власт Висшият съдебен съвет да разгледа случая и би могло да се твърди, че има основания Иван Гешев да бъде отстранен, защото има незаконни действия на прокуратурата, но точно прокуратурата пък би трябвало да каже, че тези действия са незаконни. 

"Стана ясно, че записите са правени през април 2019 г., а тогава имаше друг главен прокурор. Означава ли, че г-н Сотир Цацаров е разпъвал чадър над президентството и над други институции? Второ - на 31 юли 2019 КПКОНПИ излиза с решение, че спрямо Румен Радев няма конфликт на интереси. Това означава ли, че върху комисията е оказван натиск и съответно би ли трябвало да бъде разследван предишният ѝ председател, а и сегашният, ако това е в случай на продължаващо престъпление оказан натиск", обясни Теодор Славев. 

И според него записите са незаконни и са съшити с бели конци, а СРС-тата са предупреждение към президента да не предлага твърде радикални неща като промени в Конституцията, свързани с отчетността на главния прокурор. 

Славев уточни, че е станало ясно, че по инициатива на ДАНС е подслушван НАТО-вски генерал (Цанко Стойков - командир на ВВС, бел.ред.), а не по инициатива на КПКОНПИ, която е оправомощена да поиска използването на СРС.

Бюрото за контрол на СРС трябва да бъде сезирано, за да се произнесе по какъв начин са събрани и има ли нередност, категоричен е той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

8

XR4

31.01 2020 в 22:56

Струва ми се Геша си вкарА невероятно красив автогол! Те и без това още от самото начало еврочиновниците го посрещнАха с баница(още на изслушването), а сега сам се набутА в шамарите на Военна прокуратура и НАТО. Дълбоко се съмнявам, че ше мине само с мъмрене.

20699

7

Новак

31.01 2020 в 10:26

НАТО вече е някакъв разграден двор след като кой как се сети може да подслушва генралите им и да разпространява записите през жълти медии.

12139

6

iliyapopov

31.01 2020 в 09:38

И какво излиза - тези записи били незаконни, а онези досега "Ало, Банов" и т.н. са законни! Ама, че работа!

706

5

order

31.01 2020 в 05:20

Мега престъпление на Гешев за затвор: Разследвал и подслушвал военни, без решение на военен съд! ОСТАВКА И РЕШЕТКИ!

Точните текстове в НПК са следните:
Чл. 174. (2) Разрешението за използване на специални разузнавателни средства по дела, подсъдни на военен съд се дава предварително от председателя на съответния военен съд или от изрично оправомощен от него заместник-председател.
Чл. 396. (1) На военните съдилища са подсъдни делата за престъпления, извършени от:
1. военнослужещи;
3. генерали, офицери и лица от сержантския и редовия състав от други министерства и ведомства;
(2) На военните съдилища са подсъдни и делата за престъпления, в осъществяването на които са участвали и граждански лица.
Органи на военното досъдебно производство
Чл. 399. (1) Органи на военното досъдебно производство са военният прокурор и военните разследващи органи.

От посочените текстове става ясно, че няма никакъв начин цивилният Специализиран наказателен съд да гледа дела с военни, дори ако в казуса участва един единствен военен. Текстът е ясен - "На военните съдилища са подсъдни и делата за престъпления, в осъществяването на които са участвали и граждански лица." Т.е. престъпникът Гешев не може да се измъкне дори ако се установи, че някой от разследваните е бил цивилен. При положение, че има дори 1 военен замесен, минава към военния съд.
Към военния съд има Военна прокуратура.
Но Гешев е ползвал цивилната Специализирана прокуратура.
Нещо повече - дори тежката разследваща мярка за подслушване, не е разпоредена от Военен съд.
https: www.gudelnews.com 2020 01 blog post_48.html


12247

4

al-ien4

31.01 2020 в 00:19

Второ - бивш офицер от държавна сигурност (Николай Радулов), който вместо да лежи в затвор, е преподавател (заради такива, университетите ни са на дъното по всички показатели) и се изказва в явна защита на червените, но някак си пропусна да се изкаже, когато Първанов записа Дянков - в нарушение на Конституцията и разпространи сам стенограмата от разговора, а по-късно даде на журналистите и записа...
Въобще, много късата памет на българското общество - води до ей такива моменти, които вместо обединение, предизвикват поредния катаклизъм в ценностната система, а годините си текът и животът на българите е все така отчайващо безсмислен. И Перник ще бъде забравен още на следващите избори и Божков и Радев, а след време и Борисов. Така, както е забравено какви злини е сторил Живков, Червенков, Младенов и т.н.

12247

3

al-ien4

31.01 2020 в 00:18

Първо да уточня, че всяка вечер преди да заспя, на глас изказвам молба всички държавни чиновници - от министър председател, до чистачката в държавно учреждение - които са свързани с ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, НФСБ, Воля, Атака, ДСБ, СДС и т.н. сган - да не отворят очи на сутринта.
И когато се събудя с надежда преглеждам пресата за новина, как чудото се е сбъднало!
Но някак много защитници изскочиха от змийските си дупки, да обясняват как настоящия президент не бил чак толкова виновен, че назначил жена си за ПР и обсъжда с подчинените си служители, каква информация да бъде подадена като отговор на запитване по този въпрос.
Има записи, ама щото не били взети както трябва, не били истински...
Тук, тролската общност изведнъж стана изключително дейна и въпреки изтеклите преди години списъци и мейли с тролове на БСП подвизаващи се в този сайт, на никой не му пука.

13874

1

emanuilis

30.01 2020 в 21:28

Е, какво толкова му е „особеното" на Президента. Нищо човешко не му е чуждо. А да, трябвало да бъде за пример...