Елена Йончева: Нужни са конкретни мерки срещу реалната заплаха от нова бежанска вълна към Европа

OFFNews 28 ноември 2019 в 09:24 1631 0

Нужни са конкретни мерки срещу реалната заплаха от нова бежанска вълна към Европа.

Това заяви евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в ЕП Елена Йончева. Тя взе участие в дебата за положението в широкия регион на Близкия изток, включително кризата в Иран, Ирак и Ливан, който се проведе в присъствието на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини.

„Идвайки от България - една от първите гранични държави на ЕС по пътя на бежанските потоци, бих искала да обърна внимание на ЕП, че ескалация на напрежението създава реална заплаха от нова бежанска вълна към Европа“, каза още Йончева. Тя подчерта, че вижда опасност в намеренията на турската държава да разсели над 2 млн. арабски бежанци в кюрдските райони на Северна Сирия, където в момента се провежда операция на турската армия.

”Считам, че подобно заселване трябва да бъде осъществявано само по свободната воля на бежанците. То не трябва да бъде за сметка на коренното кюрдско население”, добави евродепутатът.

Елена Йончева изрази мнение, че една промяна на етническата карта в региона, особено при неустановения мир в Сирия, крие голям риск за нова и дълготрайна бежанска вълна, този път от кюрдски бежанци към страните членки на ЕС.

От трибуната на Европарламента в Страсбург тя призова ЕП да предложи международен механизъм за мониторинг за прозрачност и контрол на процеса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови