Елена Йончева: Продължаваме битката за истината за състоянието на пътищата у нас

OFFNews 15 март 2019 в 15:43 3853 3

Търсим истината за състоянието на пътната настилка в България, защото мина повече от половин година от инцидента при Своге, а все още няма експертиза за състоянието на пътя в този участък. 

Това каза говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева, след като внесе писмо за съгласие на АПИ да се вземат проби от 46 участъка на основни пътища у нас. Тя добави, че все още няма и отговор от прокуратурата кое е довело до този инцидент и каква подмяна на част от пътната настилка е виновна за него. "Продължаваме нашата битка за истината и внасяме второ писмо в АПИ, в което задаваме 46 конкретни точки от магистралите Хемус, Струма, Тракия, Марица, пътя Видин - Кулата и околовръстния път на София, в които искаме да направим анализ на пътната настилка в сертифицирана европейска лаборатория", уточни Йончева.

Тя коментира, че това са точки, които са строени или ремонтирани в последните пет години. 

Народният представител каза още, че този анализ ще покаже няколко важни неща: каква е дебелината на пътната настилка, рецептите на асфалтовите смеси, дали са използвани неподходящи материали и равността на пътя. Елена Йончева уточни, че техническата експертиза ще даде и информация дали пътищата, които се строят и ремонтират в България в последните години са безопасни за българските граждани. "За да може това изследване да бъде коректно, изискваме от АПИ: проектни решения в части "геология", "геодезия", "пътна" и "технологичен ремонт", по които са изпълнявани различните видове работа; рецептите на асфалтовите смеси на различните пластове; сертификатите за вложените материали; протоколите и актовете при приемане на извършените строително-монтажните работи", добави говорителят на ПГ на левицата. БСП е в контакт със седем европейски лаборатории от различни държави, защото експертизата трябва да е независима и извършена от лицензирана лаборатория.

Заедно с Елена Йончева беше и председателят на БСП Корнелия Нинова, както и депутати от ПГ на "БСП за България".

Нинова коментира политическата ситуация в страната. Събитията в последните дни доказват правотата на решението ни да излезем от парламента, защото той е изчерпан морално, законодателно и политически", заяви тя. И коментира, че в последните дни става още по-ясно, че това не е място, на което се пишат закони в интерес на държавата и хората, а място, на което се търгува с една едничка цел - да се задържат управляващите по-дълго на власт.

"Досега имахме тройна коалиция ГЕРБ - ДПС и ОП, а сега вече и търговията с ВОЛЯ на всяка цена крепи мнозинството. Те се борят единствено за власт, докато хората се борят да оцелеят и да живеят нормално. Това е тежка парламентарна агония, която за съжаление ще се отразява всеки ден на българите", заяви лидерът на левицата. "Няма да се върнем в парламента, защото остава възможността в изборните комисии да се приемат решения с гласовете на половината плюс един от членовете на СИК, което е предпоставка за манипулации и фалшификации", отбеляза още Корнелия Нинова. Тя добави, че в изборните списъци остават мъртвите души, остава и невъзможността с касационна жалба да се обжалват решения пред ВАС, както и съмненията за подменяне на вота и фалшификация на изборите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3900

3

p98zm1

15.03 2019 в 20:09

ГЕРБ никога не биха ни излъгали.

6500

1

petio01

15.03 2019 в 17:24

Куче, което лае, не хапе.
Нищо не им пречи на социалистите да си напрвят сами тези изследвания. Имат достатъчно пътни специалисти, а не са нужни лаборатории - достатъчно е да се види дебелината на слоевете в т.нар. ядки. Оттам ще стане ясно приблизително колко се е откраднало. А после може да се изследва и съдържанието на асфалта за доуточняване на кражбата.

Въпросът ми е защо не реагират на по-лесно проверимото крадене, наречено "саниране"? За една проверка не трябват кой знае какви специалисти - цената на ПВЦ дограмата е ясна (1419 лв. на двустаен - 5-камерна, немска, търновска фирма), на кв.м. покривна и стенна изолация (40 лв. )- също. Боядисване, кв.м. тротоари, линейни метри улуци (10 лв.) - за половин ден може да се види колко реално е струвало "опаковането" със стиропор на даден блок, като се вземе предвид колко са били вече сменените прозорци (60-70%), и да се сравни със стойността на договорите, която е публична информация. НО НЕ СЕ ПРАВИ, нито от Йончева, нито от Нинова.