Елена Йончева черпи с вода и кафе от Хасково в парламента, никой не пи

OFFNews 21 юни 2017 в 13:15 10687 10

Депутатът от БСП Елена Йончева донесе в парламента шише с вода от Хасково. „Ще оставя водата в кафенето на парламента, който иска може да я пробва и да си направи кафе с нея”, обясни идеята си Йончева.

Никой от народните представители обаче нито обърна внимание на водата, нито пи от нея, както предложи Елена Йончева.

От трибуната тя обясни, че това е същата вода, с която хората, живеещи в Хасково, се къпят и си готвят. "Тя е забранена, но те си готвят. Ако си поръчате кафе в Хасково, ще е с тази вода. Но вие няма да изпиете кафето”, каза още Елена Йончева.

След това соцдепутатът добави, че се крие информация, която не е публична от разследването каква е водата в Хасково и какви са стойностите на уран в нея. Йончева посочи, че има анализ от април 2017 г., който сочи, че от 24 проби, взети от крайните потребители, 23 от тях са със завишени стойности от 10 до 32 пъти на радиоактивност.

Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски пък се обърна към БСП от трибуната: "Къде бяхте вие и вашата партия, когато стана Чернобил и защо крихте от населението. Тогава закрепихте Партията, но скрихте от народа и сега половината народ е болен. Стига демагогия”, каза той.

Има укриване на информация по случая с количествата уран във водата в Хасково, обявиха и от "Воля".
"От Басейнова дирекция не са ни дали информация за качеството на водата. Не са ни дадени данни, което ни дава основания да смятаме, че умишлено се укрива информация", заяви Андон Дончев.

Той каза още, че според данни на Министерство на здравеопазването има повишаване на случаите на рак в Хасковско, което е малко по-високо от всички други региони.

Дончев каза, че по-рано е получил обаждане от председателя на Временната комисия от Обединени патриоти Георги Колев - който му казал за писмо от прокуратурата, което потвърждава, че има умишлено криене на информация.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков обясни, че в случаите, когато е имало данни за завишено наличие на уран във водата, РЗИ веднага е издало предписание за спиране на кладенците. „С лека ръка хвърляте кал на някакви хора, институции или дирекции, а те всъщност са си свършили работата", каза Ненков.

В крайна сметка след дебата депутатите решиха, че срокът на действие на Временната комисия за установяване на потенциално опасните и конкретни случаи на радиоактивното замърсяване на питейни води ще бъде удължен до 30 септември. Предложението беше прието с 159 гласа „за“ и 12 гласа „въздържал се“. Според вносителите срокът на действие на комисията трябва да бъде удължен, защото за досега определения срок от 2 месеца не могат да се разгледат доказани и потвърдени лабораторни резултати от анализи на водните проби. Резултатите от анализите изискват технологично време, в някои случаи до един месец.

От БСП предложиха срокът за работа на комисията да бъде удължен с 30 дни, както и до 28 юни да бъде внесен междинен доклад за работата на комисията. И двете предложения бяха отхвърлени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

9

ELPIDA

22.06 2017 в 11:22

Изчадие адово, венчано за Сатаната, не можеш дълго да ме държиш в клопката си. Знаем, че мисията ти е да търсиш жертви / и не само в този сайт/ за корозиралия си капан, но повярвай ми, далеч по-добър Ловец съм от теб.

Изчезвай !

26179

7

ELPIDA

21.06 2017 в 21:20

Ехееей, озлобена вуйно, докато си жива ще ти го хакат само в устата !

26179

5

ELPIDA

21.06 2017 в 17:34

И при мен, както при samael първо се заби трънчето:
"Къде бяхте вие и вашата партия, когато стана Чернобил и защо крихте от населението"
И Елена Йончева , и особено новопостъпилите млади членове в този период са били деца, а някои даже неродени,което автоматично ги освобождава от търсене на отговорност за делата на предходниците им.Ярък паралел би бил: давайте да трепим етническите турци в БГ, защото са потомци на османлии.
Ръбестият Гърневски ,който и без това само си ги "носи под мишницата" е по-добре да си вземе сетренцето и да "абдикира" от парламента.
Браво на Елена,много сладурска "почерпка" им спретна.

42249

1

Denis Rizanov

21.06 2017 в 13:21

Достатъчно беше да им купи по едно кенче астика.
Хасковската вода и бирата в нея е много вкусна.
:)
 
X

Подкастът на OFFNews