Елена Йончева сезира Конституционния съд за Закона за личните данни

OFFNews 20 март 2019 в 12:16 1878 0

Снимка Пресцентър на БСП

Елена Йончева

Сезираме Конституционния съд срещу опасни промени в Закона за личните данни, те създават условия за цензура и самоцензура в българската журналистика, обяви говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева пред журналисти.

Според нея свободата на медиите в България е на дъното на всички класации, но въпреки всичко българската журналистика остава основният гарант за свободата в страната.

"Ако не бяха българските журналисти, нямаше да разберем как един български политик, Цветан Цветанов, купува луксозен апартамент на скандално ниски цени", коментира водачът на листата на БСП за предстоящите европейски избори Елена Йончева. 

Елена Йончева припомни документа на ЕК, излязъл преди няколко седмици, в който се казва, че 2/3 от скандалните сделки на видни политици у нас не се разследват от съответните български органи. "Днес искаме да разберем дали сделката на Цветан Цветанов ще бъде разследвана", заяви Елена Йончева.

В началото на февруари Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбa от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни с възражения срещу установените критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване. По-късно, при отсъствието на БСП пот пленарната зала, ветото на президента бе отхвърлено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови