Елена Йончева ще си даде имунитета, но видя схема за сплашване и репресия срещу нея

От БСП застават зад нея и Георги Михайлов

OFFNews 08 ноември 2018 в 12:16 4117 3

Депутатът от БСП Елена Йончева, която е разследвана за пране на пари в особено големи размери, ще се откаже доброволно от имунитета си.

Днес главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите на Йончева и още петима депутати - Георги Михайлов (БСП), Борис Кърчев (ГЕРБ), Веселин Марешки ("Воля"), Кръстина Таскова ("Воля") и Пламен Христов ("Воля").

"Надявам се делото срещу мен бързо да влезе в съда, за да се види на каква схема за сплашване и репресии е подложен един депутат", каза Йончева пред журналисти по повод разследването срещу нея. 

По думите й обвинението за пране на пари е абсурдно. "Тези клевети отдавна се лансират от депутатите от ГЕРБ и аз няколко пъти призовах съответните органи да направят проверка. Призовах както от трибуната на Народното събрание, така и през медиите. Запозната съм с методите на репресии на ГЕРБ", каза тя. 

Според Йончева разследването е срещу нея е класическа схема за сплашване. "Това обвинение идва само два дни след като настояхме за независима техническа експертиза на българските магистрали в европейски лицензирани лаборатории", добави депутатът от левицата.

Другият депутат от БСП, на когото прокуратурата иска да повдигне обвинение - Георги Михайлов, също сам ще подаде имунитета си. Той е разследван за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори, сключени докато е бил директор на Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания - София.

"Чувствам се напълно спокоен – докато бях директор на болницата за хематологични заболявания, тя намали своите задължения", каза Михайлов.

В България депутатите имат имунитет - не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване. За извършено престъпление от общ характер могат да бъдат обвинявани, но след сваляне на имунитета им. За да започне процедурата, главният прокурор отправя мотивирано искане до Народното събрание.

След това депутатът може да даде писмено съгласие имунитетът му да бъде свален. Ако това не стане, Народното събрание трябва да реши дали да даде разрешение. Народните представители могат да се произнесат за снемането на имунитета не по-рано от 5 дни след постъпване на искането.

А от ръководството на парламентарната група на БСП обявиха, че застават зад двамата депутати. "Групата се събрахме, разговаряхме. Решението ни е следното. Елена Йончева и Георги Михайлов доброволно ще си дадат имунитетите. Разчитаме на бързо и обективно разследване, но цялата група заставаме зад тях като един", обясни лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12001

3

Севтопол

08.11 2018 в 15:09

"Аз няколко пъти призовах съответните органи да направят проверка." Ами ето на, направили са я и ти искат имунитета. Ти мислеше, че като станеш депутат ще ти се размине ли?

11738

2

KumaLisa

08.11 2018 в 14:18

Нека първо тая гадина! Тя колко заслужава, бедна ви е фантазията.

14469

1

случайно прочетох

08.11 2018 в 12:30

А имунитета на Пеевски и Борисов кога?