Емил Димитров: Депата са пълни, в София трябва да се изгаря RDF от половин България

Георги А. Ангелов 22 февруари 2020 в 12:50 6260 0

Почти всички регионални депа за отпадъци в България са пълни или ще бъдат пълни скоро, се разбра от интервю на министъра на екологията Емил Димитров - Ревизоро пред OFFNews. Той няколко пъти не отговори на въпроса кои точно са проблемните депа. Според него всички, без това в София, не сепарират отпадъците, както е по нормативна уредба и това е причината за по-бързото запълване на клетките на депата от предвиденото.

От сепарирания отпадък трябва да се произвеждат вторични суровини и RDF гориво, което после да бъде изгаряно, но това не се случва. Според Димитров вместо да се депонират 10% от отпадъка, както е нормата, се депонират 90%. Димитров е убеден, че бъдещият завод в София за изгаряне на отпадъци под формата на RDF гориво "ще изгаря не само софийските, но и на цялата страна, на половин България".

Инсталацията ще произвежда допълнително фини прахови частици при положение, че въздухът в София е един от най-мръсните в Европа, но според съветници от ГЕРБ с пускането на завода ще бъдат спрени други мощности на "Топлофикация", което в крайна сметка щяло да намали замърсяването. 

Можете да прочетете интервюто с Емил Димитров с незначителни съкращения или да го чуете: 

- Г-н Димитров, има слухове, че има проблем с депата и от БСП в най-скоро време, това ще го използват. Регионалните депа...

- Че коя опозиция няма да използва която и да е тема за избори? Разбира се! Ама с регионалните депа Вие знаете ли ги проблема или само, че БСП ще използва нещо?

-Твърдят, от БСП, че някои от тях…

- Вече са препълнени?

-Вече са препълнени или имат 2-3 години...

- И държавата е в опасност и защо държавата не им направи нови депа, нали?

- Въпросът е - има ли депа, които са наистина пълни?

- Има депа, които са пълни и навсякъде, вместо да изгарят отпадъците, както е по технология, вместо да изваждат вторичните суровини - 65%, както е по технология, те трупат едни купчини, чакат депото да се напълни. После искат някой от опозицията, няма значение кой, да им помогне и кметовете, които не са си заделяли пари да си направят нова клетка, чакат някой политик или хората да излязат на улицата и държавата да им направи ново депо. Сега разбрахте ли проблема?

-Те нали са длъжни да отделят RDF…

-Нищо не отделят..

-И да сепарират…

- И пари не заделят. Това е истината, но вие няма да го напишете, няма да го кажете никога.

- Защо?

- Истината е следната: 60-65% от това, което е в депото са вторични суровини и трябва да се рециклират, трябва да се отделят. Не желаят да го отделят. Останалите 25% трябва да се изгорят - RDF, модифицираните горива. И едва 10% от това, което отива на сметището действително трябва да се закопае. При нас 90% от това, което отива, се закопава. Трупат се бързо камарите. След което отиват услужливо при някои от опозиционните партии, те отлично знаят за какво става въпрос и започват: “Ето хората се вълнуват какво става с тая клетка. Г-н министър, ще ни разрешите ли още една”. Няма да ви разреша! Като ми покажете, че разделяте отпадъците си, че отделяте вторичните суровини, че изгаряте - тогава. И се почва: “Ама ние, с’я ни мързеше. Ама ние не знаехме. Ама то ни е мокро, ама то ни е влажно”. Истината е, че навсякъде в Европа има такива (инсталации бел. авт.) и в центъра на град се изгарят, но са им добри филтрите. Истината е, че ние искаме да няма вносни и да горим нашите, ама нашите ги няма. Нашите ги няма. Ние не генерираме такива горива, а трупаме купчини.

- По отчетите за 2018 година ей така, наизуст, примерно гледах смолянското депо, те имат RDF по отчет...

-Не, не. Аз по отчети виждам, че има всичко. Вие ми покажете в трите циментови завода и в Сливен, колко от този RDF е отишъл? И затова, вместо да се надлъгваме… Те разбира се в парламента ще си го правят. Така е редно, не пречим на никого. Истината е, че кметовете не заделят пари, а трябва да заделят за да си направят нова клетка, а те си ги харчат за други неща. Истината е, че те не рециклират, не сепарират отпадъците, не ги изгарят. И в момента в който им се напълни клетката взимат някой услужлив човек, който да каже - “вижте колко им е зле на хората, кога ще им направите ново депо”.

-Добре, а къде са тези проблемни депа?

-Как къде са?

- Кои са?

- Ами Вие ми кажете, кое генерира RDF, освен софийското?

- Тоест всички останали?

- Не бе, Вие ми кажете, кое, освен софийското, което дори не ги изгаря, а го носи в Бобов дол, преди да спрем инсталацията? И във Враца, в Бели Извор в Холцим и в Сливен. Но това пак е необходимост, иначе трябва да стават пирамиди в София. Никой не иска столичните отпадъци да стават на пирамида. Разбира се, че е хубаво да се оползотворяват и завода в София е много добър, който разделя отпадъците и прави RDF. Проблема е, че ако утре някой се появи и каже вместо "София да реши проблема на половин България, като създаде мощност”, ще се появят много други хора, които ще кажат “моля пращайте ги където и да е, само да не са в София”. Аз го имах този случай в Дупница - "ние не искаме тука в завода да се горят софийските отпадъци". Аз им казах: "Добре - а знаете ли, че вашите строителни отпадъци отиват на депото в Костинброд, в Костинброд пък може би не искат вашите". Къде да застана точно на магистралата и да викам: “Хайде софийските обратно, хайде дупнишките обратно!". Това е глобален проблем. Софийският завод трябва много спешно да започне да работи. Той ще изгаря не само софийските, но и на цялата страна, на половин България. Тогава и цената ще намалее за изгарянето, тогава и токът… Нека да кажем така - парното ще бъде много по-евтино на софиянци.

- Добре, а там където се изгаря, в циментовите заводи и в тецовете има ли филтри?

- Да. Има филтри.

- Отговарят на всички изисквания?

- Отговарят. Има филтри, има измервания.

- И на Ковачки тецовете отговарят? Така ли?

- На Ковачки само един, в Сливен, работи. Ама той не е на Ковачки, той е консултант.

- Да, да консултант. Извинявам се.

- На този, който твърди, че ги консултира, един от неговите консултирани работи - сливенския.

- Има ли филтри?

- Ми мерят. Те са ги сложили съответните строители и така нататък. Вижте, много е забавно.

- Ама държавата ли ги контролира или са на самоотчет?

- Не, не. Не са на самоотчет. Има си РИОСВ, даже има камери от декември. Вижте, много е забавно да спрем на някой ТЕЦ-а... Ако може даже всички да ги спрем и какво ще правим после? Ще пълним сметищата. Вие после няма да кажете - абе ние не уредихме въпроса от сметищата да се изгарят, ама сега вижте как са сметищата.

- Единственото, което ме притеснява е дали имат филтри и дали се съблюдава технологията, защото останалите заводи на Запад, където се гори, знаете на по-висока температура се гори и т.н. тецовете са…

- Има. Работят технологиите. Но разбира се, ако някой иска да ги закрие, няма да съм аз човекът, който ще им помогне, нямам нищо против. Когато някой е против всичко, само да каже адреса, та да ги натрупаме пред тях, а не да вика: "По-бързо ми изчистете кофата!". А пък после какво правим с отпадъка? Истината е, че общините, че регионалните депа не генерират RDF.

- Добре, кои депа са пълни, кажете ми?

- Не ме интересува. Тези, които са предвидени за 15 г., а са пълни на шестата и осмата, нямат основание да искат пари за нова клетка. А тези, които са пълни на осмата са събрали достатъчно пари от отпадъци и такса, за да напълниш за 8 години, че могат да си позволят нова клетка.

- Кога ще бъдат готови отчетите им за миналата година от които ще стане ясно?

- Ами, те не искат отчети. Те искат някой да им купи нови депа, да им направи, да им даде пари. Не го ли разбрахте? Те не искат да е ясен проблемът. Те искат някой да им даде пари. Като ги питаш - къде са вашите пари? И те - ми то е е много сложно. Като кажеш - къде са вашите отпадъци? Ми то е много сложно. Това депо трябваше да е за 10 г., вие го запълнихте за 6. Ми то е много сложно, ама искаме ново депо. И вие, разбира се, услужливо ще им помогнете.

- В момента казвате какви са проблемите, но...

- Те всички ги знаят...

- Къде са те, в кои градове са?

- Градовете, които имат регионални депа. Някои от тях.

- Кога ще се разбере кои са те?

- Цялата циментова индустрия, като дойде при мен и казаха: “Искате 50%, прекрасно. Къде са? От нито едно депо не подават. Ние ли сме ви виновни, че ние нищо не ни подавате?” И аз се съгласих с тях, че никой не е виновен. Те имат желание да горят 50%, закона го позволява, ама ги няма.

- Все пак сте министър, можете да контролирате по някакъв начин дейността на депата…

- Значи аз да стана и кмет сега? Много хубаво. Може би да стана регионален министър. Може би да взема ВиК-тата, транспорта да взема… Всъщност какво да не взема от цялото управление на държавата? Имам си правомощия - контрол. Аз съм само по контрола.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews