Емил Радев: Цената на фалшив документ за влизане в ЕС достига 6 000 евро

OFFNews 14 февруари 2020 в 14:47 1717 0

Използването на фалшиви документи от търсещите по-добър живот в Европа чужди граждани e често срещано, а цената на един такъв документ може да достигне 5-6 хиляди евро. 

Така евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев коментира нуждата от приемане на доклада за актуализиране на европейската системата „Фалшиви и автентични документи онлайн“ (FADO).

От името на политическата група на ЕНП Емил Радев алармира своите колеги за последиците, до които водят пропуските в идентифицирането на фалшифицирани документи по външните граници на ЕС. Повод за изказването му бяха разискванията преди Европейският парламент да одобри новите правила за системата FADO, като прие с огромно мнозинство доклада на Роберта Мецола (ЕНП, Малта).

„Измамата с документи сериозно подкопава вътрешната сигурност на Шенгенското пространство като зона без контрол на вътрешните граници“, изтъкна българският евродепутат, който е и зам.-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Според него „нерядко получаването на автентични документи за пътуване се базира на фалшиви документи за легитимация”. „Именно това прави разкриването по-трудно. В тази връзка е от ключово значение да се повиши сигурността на документите за пътуване, издадени в ЕС, включително и свързаната с това инфраструктура за управление на самоличността“, смята Радев.

Системата FADO, която датира от 1998 г. и е достъпна за експерти на документи в 31 държави, позволява онлайн архивиране на автентични, фалшиви и фалшифицирани документи и е създадена за борба с незаконната имиграция и използването на измамни документи. 

Актуализацията на правилата включва обхвата на системата и категориите документи и данни, които съдържа. Освен това, управлението на FADO се прехвърля от Генералния секретариат на Съвета към Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex).

„Целта е да се засили сътрудничеството между държавите-членки и страните партньори, така че да могат да се предприемат действия по фалшиви и истински документи, което помага да се подсигурят нашите външни граници“, обясни докладчикът Роберта Мецола по време на пленарното разискване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови