Eвродепутати поискаха бързо признаване на българските дипломи в ЕС

Юлиуш Висожински 10 март 2015 в 17:06 6719 2

Ева Паунова.

Евродепутатите от ЕНП Ева Паунова и Андрей Новаков призоваха процедурите при признаването на дипломите за средно и висше образование на граждани на ЕС да бъдат унифицирани чрез въвеждане на максимална продължителност и пределен размер на административните такси.

Двамата са изпратили писмено запитване към Европейската комисия относно плановете за намаляване на бюрократичните процедури при признаването на дипломите.

Според Паунова и Новаков основните пречки за реализацията на младежите на пазара на труда в Европа са именно дългите и често скъпи административни процедури за признаването на дипломите.

Понякога младежите са принудени да останат в страната, където са получили образованието си, поради невъзможност да се възползват от придобитите квалификации в собствената си страна, констатират евродепутатите.

82% от всички завършили средно образование в публични училища в Европа декларират желание да продължат обучението си, а все по-голяма част от тях избират университети в друга страна-членка на ЕС. Към момента обаче признаването на дипломите за средно и висше образование в ЕС се регулира от 28 отделни национални законодателства, всяко от които има различен срок, изкисвания, такси и административни процедури с различна тежест, отбелязват още Паунова и Новаков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!