Евроконсерватори търсят мнозинство за 'нова Европа', Сидеров ракетен носител у нас

Симона Костадинова 12 октомври 2018 в 15:50 3577 0

Европейските консерватори изглежда имат нужда от евродепутата Николай Бареков. А той - от лидера на „Атака“ Волен Сидеров, който пък от - колегите му от „Обединените патриоти“, които пък очакват благословията на ГЕРБ.

Тази верига от взаимовръзки се очерта на днешната конференция за „обединеия консерватизъм“, на която Сидеров и Бареков бяха съдомакини.

От закъснялото с час събитие излезе, че Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) искат да са част от мнозинството в ЕП след изборите догодина и в желанието си са готови да подкрепят формации, които имат различно мнение от тях. Евродепутатът Николай Бареков се опитва да направи голяма българска консервативна коалиция за вота, за да помогне това да стане възможно. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров пък подкрепя идеята на Бареков и се надява коалиционните му партньори в „Обединените патриоти“ да приемат негово водачество. Проучване на „Института за модерна политика“, платено от Европейския парламент и представено от Борислав Цеков, пък изкара, че ГЕРБ се припознават от 30% от хората у нас като консерватори, “Обединените патриоти“ пък от 10 на сто. Той побърза да направи уговорката, че това не са предизборни нагласи, а на среща в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов обявил, че ЕНП (от която е част ГЕРБ) и ЕКР (от която е част партията на Бареков) може да управляват заедно следващия парламент, ако постигнат достатъчно добри резултати.

На днешното събитие били поканени и НФСБ и ВМРО, които обаче не присъстваха, но с него Бареков и Сидеров скрепиха сближаването си. Така за пореден път доскорошни опоненти в политиката, които са си разменяли редица обвинения и остри реплики през годините, изненадващо се видяха като съюзници. Двамата вече били „попораснали момчета“, обяви евродепутатът днес. Този път поводът за сближаването беше друг – консерватизмът в България и в Европа.

„Надявам се моите партньори да не приемат това като едно съревнование между трите партии в „Обединените патриоти“. По-скоро да приемат едно мое водачество, което да увлече и тях“, коментира Сидеров в контекста на конференцията, посветена на европейските избори. Не каза обаче за какво водачество говори. Бареков, който няма да се бори за втори мандат в ЕП, пък Сидеров като най-логичния избор за водач на евролиста, а лидерът на „Атака“ не взе думата, за да се противопостави на тезата.

По информация на OFFNews Сидеров вече е поставил въпроса да е водач на евролистата на „Обединените патриоти“. Той няколко пъти пита дали формацията ще се явява заедно на евроизборите, но още няма отговор от Симеонов за когото темата за вота догодина не е на дневен ред. ВМРО смятат, че формула за изборите трябва да се търси вътре в коалицията.

Днес лидерът на „Атака“ за пореден път подчерта, че чака своя отговор от „една от партиите“ в „Обединените патриоти“. На фона на това формацията на Сидеров търси и над национална коалиция. А „новината“ съобщи Бареков – „Атака“ да стане член на Алианса на европейските консерватори и реформисти (АКРЕ). Сидеров побърза да уточни, че това не трябвало да се приема като разбиване или разпадане на „Обединените патриоти“, неговите идеи били за явяването на вота да има коалицията „Патриоти +“.

Своето уточнение имаше и президентът АКРЕ Ян Захрадил и член на ЕКР, който присъстваше на събитието – молбата ще бъде приета, ако нито една членка в алианса не възрази. А поводи да има съображения срещу приемането на „Атака“ има. Сидеров признава анексирането на Крим от Русия, а Захардил и АКРЕ – не.

В световното обединение е и партията на президента на Турция Реджеп Ердоган, а това е проблем за един от членовете на „Обединени патриоти“ – ВМРО. Формацията на вицепремиера Красимир Каракачанов също иска да бъде член на АКРЕ, но забавя кандидатурата си заради членството на формацията на турския държавен глава.

"Докато „Атака“ стане член на алианса, Ердоган ще бъде изключен“, побърза да отговори Бареков на въпрос за това как би била приета кандидатурата на „Атака“ от ВМРО, докато турската партия е част от АКРЕ.

Европейските консерватори гледат към бъдеща обща коалиция в Европейския парламент (ЕП) с ЕНП. В същото време обаче на конференцията лидерът на единствената българска партия, която член на АКРЕ, Николай Бареков не спести хапливите реплики към най -голяното обединение в ЕП.

Той обяви , че „Юнкер е мъжка секретарка“ и обяви, че ако ЕКР е част от мнозинството, Европейската комисия (ЕК) няма да се управлява от "поредния болен от ишиас“. Думите му бяха по адрес на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който е предложен за поста именно от ЕНП.

Захаридил пък обяви, че не иска да се меси в идеите на Бареков за българско консервативно обединение. Според него има шанс за по-консервативното бъдеще на Европа. „Аз обаче видях едно обществено допитване, което показва, че избирателите биха се зарадвали на определени принципи. Ако е така, то това означавало, че избирателите биха гласували за партия, която показва тези принципи“, каза той и добави, че ако ЕКР стане част от мнозинството, биха се борили „федерална Европа“ да бъде заместена от Европа на отделните нации.

Проучването на „Института за модерна политика“ било правено в рамките на почти месец и именно на него се основават думите на Захаридил за българските избиратели. А то показва, че 43% от българите имат доверие на настоящия Европейски парламент, който е либерално, а само 10 на 100 на българското Народно събрание, което заедно с останалите национални парламенти в страните от ЕС би било в основата на евентуалния бъдещ по-консервативно настроен европарламент, който да се бори за "Европа на нациите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови