Европа е нежно цвете, което трябва да спасим от устата на черните кучета

Данъкът върху Гугъл и Амазон ще е червената линия, по която ПЕС ще избират приятелите и враговете си

Владимир Йончев, Лисабон 07 декември 2018 в 18:45 4573 1

Европа е нежно цвете, което трябва да спасим от устата на черните кучета, каза Сергей Станишев в изключително силна реч, която предизвика истински възторг на конгреса на Партията на европейските социалисти в Лисабон. Тя бе произнесена непосредствено преди да започне гласуването за избор на лидер на ПЕС, в който Станишев е единствен кандидат.

До силната метафора Станишев стигна след прочувствен разказ за урок по пиано на седемгодишната си дъщеря. От трибуната Станишев изпя какво е представлявал този урок. Тананикането му започна с несигурни и нестройни звуци и прерасна в Деветата симфония на Бетховен, която е и химн на Европейския съюз. "И докато слушах дъщеря си, усетих чупливостта на Европа", разказа Станишев, заглушен от аплодисменти.

Кои са черните кучета

Европа, в която вярваме, нашата Европа на свобода, социално равенство и солидарност е атакувана от две страни. От една страна е заплашена от крайнодесни популисти, които използват реалните страхове на хората, за да противопоставят нациите. 

От друга страна е атакувана от арогантната и самодоволна ЕНП и нейната политика на ограничения. Нейната мантра за пазарна икономика е добра за спекулативните капиталисти. Тя доведе до олигархичен капитализъм, а не до благоденствие.

ЕНП и популистите са едно и също. ЕНП се орбанизира, каза Станишев и припомни думите на Манфред Вебер, че ЕНП трябва да гради мостове към Орбан и Матео Салвини, италиански вицепремиер, също свързван с краен популизъм.

Ние ще се борим срещу това, защото знаем отговорността си да спасим Европа. Само преди един човешки живот тя беше разрушена. Милиони загинаха. Сега сме в окото на перфектната буря. Можем отново да разрушим Европа. Или да я направим такава, каквато желаем. Ние сме за сигурна работа, равни права и заплати, които да осигурят по-добър живот от досегашния, каза Станишев.

Не можем да допуснем повече разломи, не можем да допуснем да противопоставяме работниците от Източна Европа на работниците от Западна Европа, зави лидерът на ПЕС.

Червената линия

Две теми Станишев определи като червена линия, по която ще се гледа с кого може да си партнира ПЕС и с кого не. Първата е Европейският фонд за младежта, който осигурява средства за преодоляване на младежката безработица. Далеч по-спорна е втората точка - т. нар. данък GAFA, който облага с тежки налози бизнеса в Европа на най-големите мултинационални гиганти и е пряко насочен срещу Гугъл, Амазон и Фейсбук. Данъкът среща силна съпротива сред десницата, но за сметка на това има силна подкрепа сред политиците от групи, които стоят по-вляво от ПЕС. Заедно с тях ПЕС има възможност да формира коалиция, която да е най-голямата в Европейския парламент и като такава тя да води преговорите за председател на Европейската комисия на мястото на Жан-Клод Юнкер, чийто мандат изтича.

Кандидатът на ПЕС е холандецът Франс Тимерманс. Неофициално се смята, че ако Станишев води неговата кампания и тя е успешна, Холандия ще смекчи отношението си към България. То в момента е силно негативно и именно Холандия стана причина за повечето от спирачките, които ЕС постави пред страната ни в последните години.

Европейските избори не са предрешени. Имаме шанс да се представим добре и заедно с другите прогресивни депутати да бъдем най-голямата сила, надъха той делегатите. 

Добрият пример

Станишев започна речта си с благодарности към португалския премиер Антонио Коща, който е домакин на срещата. Роденият в Индия Коща, който преди 3 години остана втори на изборите, успя да състави голяма лява коалиция, с която придоби малко повече гласове от десницата, на която малко не стигна за мнозинство. Въпрехи крехкото си мнозинство и разнородното правителство. Коща извърши радикални леви реформи, които рязко свалиха безработицата, измъкнаха Португалия от рецесията и само за няколко години я превърнаха в една от най-добрите страни за живеене.

Тези успехи не бяха дадени от Бога. Те дойдоха след тежък път за прокарване на политики. Благодарим ти, Антонио, за добрия пример. Ние имаме нужда именно от такива истории за успех, каза Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови