Европарламентът призова всички държави членки да ратифицират Истанбулската конвенция

OFFNews 17 януари 2019 в 13:29 5186 1

В няколко държави членки фундаменталните за ЕС права са под заплаха. Насилието и дискриминацията спрямо жените все още сa проблем, а европейските институции не са достатъчно ефективни в защитата на върховенството на закона и европейските ценности.

Toва става ясно от незаконодателна резолюция на ЕП, приета на текущата парламентарна сесия и разпространена от пресцентъра на институцията. Резолюцията бе подкрепена с 390 гласа "за", 153 "против" и 63 "въздържал се".

В текста депутатите призовават европейските институции да оценят доколко има върховенство на закона в държавите членки и да осъдят наложените върху свободата на изразяване ограничения, както и нарушаването на правата на мигрантите и търсещите убежище.

Текстът заклеймява всички форми на насилие срещу жени и призовава членките, които още не са ратифицирани Истанбулската конвенция (сред тях е и България - б.р.), да го направят "без забавяне".

Евродепутатите алармират и за съблюдаване на правовата държава и по-точно срещу практиката в някои държави членки да се разхлаби разделението на властите и независимостта на съдебната система.

Друг акцент в документа е сободата на словото, което би довело до сериозни спънки пред разследващата журналистика и свободните медии.

Ресзолюцията осъжда и словото на омраза по адрес на мигрантите и подема на крайнодесни движения. Депутатите подчертават нуждата от борба срещу възхода на антисемитизма и ислямофобията, както и упорстващата стигма и дискриминация спрямо гейовете, лесбийките, бисексуалните, трансексуалните и интерсексуалните хора в ЕС. Изразява се и съжаление, че на практика липсва движение, работещо за интеграцията и правата на ромите.

В заключение ЕП призовава Съвета на ЕС да сложи край на сегашния застой в реформата на Регламента от Дъблин. Насърчават се националните органи да улеснят предоставянето на хуманитарни визи на хората, търсещи международна закрила. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови