Европейската зелена партия подкрепи протестите

OFFNews 16 юли 2020 в 19:21 2505 0

Европейската зелена партия подкрепя протестите и исканията за демокрация и върховенство на закона.

Организацията решително осъжда всякакви форми на насилие срещу мирни протестиращи. Зелените, заявиха, че подкрепят членската партия Зелено движение и коалицията "Демократична България" в усилията им да прекратят корупцията в страната и да възстановят демократичните стандарти.

„Изискват се действия от страна на ЕС за утвърждаване на независимостта на съдебните системи на страните членки от политическо влияние. При установяването на явни пробиви във върховенството на закона, ЕС не трябва да се колебае да задейства производство за установяване на нарушения.

Позициите на АЛДЕ и ЕНП са неприемливи. Те за пореден път показват, че тези формации са готови да поставят принадлежността към дадена политическа сила пред истинската загриженост за демокрацията и върховенството на закона.

Българите, като граждани на Европейския съюз, имат неотчуждимо право на законност, свобода на печата и просперитет", коментира Томас Вайц, съпредседател на ЕЗП. 

Съпредседателят на Зелено Движение, Борислав Сандов, добави:  

„В трудни времена като тези, България се нуждае от честно, прозрачно и демократично правителство, което да следва водещи, основни конституционни и европейски принципи. Българите са ядосани от сегашния модел на управление, където правителството е превзето от олигархията, свободата на словото е на най-ниско ниво в историята на държавата, главният прокурор е политически защитник на правителството, а нивото на корупцията е най-високо в ЕС.

Българите заслужават реформист за лидер, който да обедини нацията, да гарантира независимостта на съдебната система и да осъществи плана за възстановяване на ЕЗП .“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови