Факелно шествие по Цариградско шосе в 32-рия ден на протеста

Триото призова за подкрепление в малките часове на нощта въпреки неофициална информация, че Борисов е разпоредил полицията да не пипа барикадите

OFFNews 09 август 2020 в 20:42 15094 4

Днес е 32-рият ден на протеста с искане за оставките на правителството на Бойко Борисов, на главния прокурор Иван Гешев, за дистанционно и машинно гласуване, за свикване на Велико Народно събрание и промени в Конституцията. Множеството започна да се събира към 19 часа на традиционния сборен пункт: фонтана пред парадния вход на президентството в триъгълника на властта - пл. "Независимост" в София.

Тази вечер хората са готови да посрещнат полицейски щурм срещу барикадите, ако такъв има. Нащрек са заради вчерашен брифинг на СДВР, на който бе отправена заканата рано или късно барикадите да бъдат премахнати. Това вече се случи веднъж, към 4:30 ч призори на 7 август, когато полицията събуди протестиращите, събра палатките им и арестува отказалите да си тръгнат.

В централната си емисия в 20 ч. днес БНТ съобщи, че по неофициална информация премиерът Борисов е наредил полицията да не предприема действия срещу протестиращите. Самият Бойко Борисов преди протеста публикува снимка с внуците си и многозначителното послание: "Домът е там, където те се усмихват. Винаги е добре да си поговориш с дете, най-верните решения идват от тях. Време за техните усмивки и моите решения!". Дали това означава оставка вероятно ще стане ясно в утрешния първи ден на работната седмица.

Как протича протестът

Преди 20:30 ч. хората вече са изпълнили площада и са блокирали движението по бул. "Дондуков". По сградата на Министерския съвет летят яйца.

21 ч.: веят се български знамена, текат речи от импровизираната трибуна, след които зазвучава националният химн.

"Ето заради тази песен сме заедно" - казва на микрофона Арман Бабикян от "Отровното трио" и призовава протестиращите да се отправят към барикадите.

Орлов мост преди към барикадата да се присъедини шествието, тръгнало от пл. "Независимост". Снимка: БТА

21:12 ч. множеството тръгва към палатковите лагери край Ректората и на "Орлов мост". Чуват се скандирания: "Оставка", "Гешев, позор, оставка и затвор!", бият се тъпани.

Жена от "Системата ни убива" заплашва да се самозапали, ако полицията посегне на барикадите отново. Диана Кишкилова е болна от множествена склероза. Тази вечер тя е на протеста със спирт за горене. "Не мога и не искам да живея в такава държава" - каза тя и посочи корупцията като основното нещо, което я отвращава.

Към 21:30 шествието вече е на "Орлов мост". Звучат патриотични песни, хората скандират, веят се български знамена. Виждат се запалени факли, хората подемат песента "Борисов, чао!"

"Орлов мост" надделя - обявява съпредседателят на Демократична България Христо Иванов във включване на живо оттам по повод очакваната утре оставка на кабинета.

Към 22 ч. "Отровното трио" призова за подкрепа от хора в малките часове на предстоящия 10 август заради очаквания полицията направи опит да премахне барикадите. Триото не вярва на обещанията, че полицията няма да опита да разтури барикадите.

22 ч.: факелното шествие тръгва от "Орлов мост" по бул. "Цариградско шосе" в посока "Плиска".

22:20 ч.: шествието спира за кратко на бул. "Цариградско шосе" над алея "Яворов" и продължава по пътя си към "Плиска". Движението на автомобилите не е спряно, те се движат бавно покрай протестиращите.

Към 22:30 шествието спира на "Цариградско шосе", спирка "Плиска". Прави хореография с факли, пее химна. Мъж благодари на всички хора, които помагат на протеста.

В 22:45 ч. шествието потегля отново по булеварда в посока Четвърти километър.

Малко преди 23 ч. участниците потеглят в обратна посока.

10-ина минути след 23 ч. част от тях вече са се върнали на "Орлов мост".

Малко след полунощ "Орлов мост" е оживено и шумно място, звучи музика, атмосферата е спокойна и приятна, хората разговарят и пийват енергийни напитки, за да издържат будни, или бира. Втората барикада - при Ректората, където са майките от "Системата ни убива", 10-ина минути след полунощ изглежда така:

30-ина минути след полунощ микрофона на "Орлов мост" взе юристът Методи Лалов, който предупреди:

"Утре или вдругиден Борисов ще подаде оставка, но не трябва да спираме, докато не бутнем Гешев, защото той е олицетворението на този порочен модел".

Думите му бяха посрещнати с ръкопляскания от барикадата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

4

El Commandante

10.08 2020 в 00:51

Нострадамус, хората не са поумняли, просто това са съвсем нови, други хора, друг мироглед, друго самосъзнание, друго...всичко.

Такива хора не могат да бъдат управлявани от някакъв триумвират излязъл от Планетата на маймуните, няма как.

3040

3

Любомир Димитров

09.08 2020 в 22:28

Какви твои решения бе ?
Нали каза, че се подчиняваш на решенията на толупите- коалиционни партньори !!!

2900

2

nrb

09.08 2020 в 21:26

Пу не съм част от такова "колективно съзнание". Напомня ми за Комунизъм и Фашизъм.

18551

1

Нострадамус

09.08 2020 в 20:51

През последните месеци КОЛЕКТИВНОТО СЪЗНАНИЕ на Българите рязко се промени.
Хората поумняха и безусловно разбраха, че с това корумпирано, некадърно и авторитарно управление на един полуграмотен индивид обсебил трите власти и медиите, четвъртата власт, България много скоро ще катастрофира безвъзвратно и никакви Европейски Оперативни Програми няма да могат да я спасят.
Отново са актуални думите на Патриарха на Бг. литература Ив. Вазов:
„ И в няколко дена, тайно и полека НАРОДЪТ ПОРАСНА с НЯКОЛКО ВЕКА „
Благодаря Ви Българи за правилния избор !
Победа за България!!!
Успех !!!