Фандъкова: Метрото не е детска играчка да се пуска и спира

Готвим промяна за местните избори в София - на хора, идеи и начин на работа, обяви столичният кмет

OFFNews 16 август 2019 в 09:39 6477 1

Снимка Архив

Строителството на първите 8 км от третия лъч на метрото ще приключи през октомври, а до средата на следващата година трябва да бъдат готови още 4 км в „Овча Купел“ до „Горна баня“.

По този начин в средата на следващата година над половин милион души дневно ще могат да ползват този най-екологични транспорт, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по БНТ. Всички смятат, тъй като се строи под земята, че това е лесна работа, но всеки лев от строителството на метрото се защитава. Около 200 милиона лв. сме дали от бюджета на общината.  Това е мой личен приоритет. Не допуснах да се спре, защото спирането и пускането на метрото не е детска играчка. Много е важно строителството да продължи. Имаме планове и проекти за следващите отсечки. Имаме пет готови отсечки след приключването на третия лъч, каза още Фандъкова.  

За ремонта на Западен парк

До десетина дни ще бъде възстановена работата в Западен парк, хората там изтърпяха много. Цяло лято е разкопано, но имаше проблем с проекта, трябваше да бъде препроектирана частта, която засяга входа, не беше отчетен колектор, който съществува. На финала е препроектирането, главният архитект вече координира тази дейност, за да може час по-скоро да се възстанови работата. 

За ремонтите в София

Всеки ден съм на терен, защото сега е най-активният строителен сезон. Работим върху много обекти – 15 са големите обекти, в същото време във всички квартали се извършват текущи ремонти. 

Работи се не само върху пътната инфраструктура, а и паркове, детски площадки, училища, детски градини. 

Започна вече полагането на износващия слой асфалт върху участъка на бул. „България“, който се ремонтира. Ако няма дъждове, очаквам да приключи асфалтирането, да се маркира и да се пусне движението най-късно до края на август. Ще се се работи по моста - подхода към бул. Витоша, който трябва да завърши най-късно до началото на новата учебна година. 

Повечето обекти всъщност трябва да са готови до 15 септември. Има обаче един много тежък обект - на улица „Сребърна“ се изгражда голям канализационен колектор, който трябва да отводни не само кв. „Кръстова вада“, където няма канализация, но и бъдещето разширение на бул. „Тодор Каблешков“, част от вътрешния ринг – много важен проект. Там движението е много затруднено, ще направим всичко възможно работата да протече така, че ако е необходимо през септември да спрем обекта и да го продължим следващата година, защото няма как да се мине оттам. Поднасям извинение на хората, следим внимателно този обект, той е труден, защото се работи на практика под земята.

В момента почти всички големи обекти, без бул. България, на практика са улици и булеварди в кварталите на София – „Овча Купел“, „Орландовци“, „Дружба“...

За въздуха в столицата

Нашата програма от над сто мерки е изключително амбициозна, градският транспорт е част от нея. Новите 12 километра от метрото ще ни позволят да спестяваме 90 хил. тона годишно вредни емисии. Очакваме нови 13 трамвая тази есен, също така нови 15 електробуса. В същото време вече дадохме заявка за още 82 електробуса, 30 тролеи и 25 трамвая. Обща стойност около 217 млн. лева. Средствата очакваме по Оперативна програма „Околна среда“.

На практика през лятото нямаме проблеми с чистотата на въздуха. Големите проблеми са в определени дни през зимата и се дължат в голяма степен на битовото отопление. Направихме много заявки, поискаме промени в законите. Вече част от тях са променени, като стандартите за дърва и въглища, да бъдат въглищата с по-ниско съдържание на сяра. Очакваме възможността да се поставят стикери на автомобилите, за да можем да спираме в определени дни и зони колите, които замърсяват. 

За местните избори

Подготовката върви сериозно. За нас най-важно е да се явим с много ясни планове, с опита, който имаме, и отново ще кажа – с промяна. За да променяме града си, ние трябва да променим себе си, да променим хората, които работят, или начинът, по който работят. Да предложим на хората нещо ново, заедно с новите проекти и новите идеи и нов начин на работа.

В личен план вече съм казала, че в началото на септември ще взема моето решение, но при всички случаи аз съм част от екипа и работя активно в момента. Имам две важни задачи – едната е да работим, да завършим активния строителен сезон, да завършим част от проектите, друга част да направим организация за тях, и втората ми задача е да взема няколко важни решения по сериозни проекти, които ще допринесат за развитието на София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови