Фандъкова: Спираме най-замърсяващите коли в дните с безплатен транспорт

Районните кметове сами ще решават кои улици в кварталите да ремонтират, уточни тя

OFFNews 16 януари 2020 в 10:06 5228 5

Промените в закона за движение по пътищата, които се обсъждат в парламента, ще дадат реална възможност на Столичната община да въвежда нискоемисионни зони в дните с мръсен въздух. 

Министерството на транспорта трябва да въведе стикери за реалното замърсяване на автомобилите и тогава при повишени нива на ФПЧ ще можем да спираме тези коли, които замърсяват най-много едновременно с въвеждане на безплатен градски транспорт.

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по БНТ. Тя подчерта, че районните кметове ще решават сами кои улици, тротоари, паркинги в кварталите им да се ремонтират. За кварталните ремонти Столичната община е заложила 12 млн. лв. повече от миналата година, като 10 млн. ще отидат директно при районните кметове, уточни Фандъкова.

Тя коментира проекта за бюджет на София, чието публично обсъждане е днес на "Московска" 33. 

Проектът за бюджет е в размер на 1 млрд. и 700 хиляди лева, но цифрите ще се променят до окончателното внасяне, тъй като получаваме много предложения от неправителствени организации, от граждани, от социалните партньори, допълни Фандъкова. 

Средствата са насочени към два стратегически приоритета, по които предстои да се работи в следващите 4 години, каза кметът на София. Това са инвестиции в кварталите (улици, тротоари, детски градини и училища и градски транспорт) и подобряване на чистотата на въздуха.

Сред основните мерки срещу мръсния въздух са инвестиции в градския транспорт, подмяна на печки на дърва и въглища, озеленяване, почистване.

Заложили сме увеличение на средствата за миене и машинно метене на града. Това е много важна задача. За втора година - миналата година за първи път въведохме и миене през зимата тогава, когато времето позволи. Преди 2 дни на 14 януари, когато имаше превишения на нормите, бяха измити по-голямата част от основните булеварди в града.

Ние сме заложили с 52 млн. лв. повече собствени приходи за тази година. Тези приходи идват от данъците на хората, от по-високата събираемост, което е наш ангажимент, и това са възможностите на града и на неговите граждани, каза още Йорданка Фандъкова. Тя изрази огорчението си, че опозицията няма да подкрепи проектобюджета и вече се обяви против разпоредбите с повишаването на данъците за замърсяващите автомобили. "Никой политик не обича да предлага увеличение на данъците, много хора се дръпнаха", каза тя и призова независимия Борис Бонев "да се върне към обещанието си да бъде обективен и да подкрепя работещи решения".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

18.01 2020 в 04:23

Мда. Същите приказки на Тодор Живков, преди да го изгонят.

6063

4

Синия гол шаман

18.01 2020 в 01:10

Честито на софиянци. Избрахте ли си я ( отново!)?
Избрахте си я! Ха сега й яжте гомната на малоумната гербаджийска кметица!

4642

3

ctef

16.01 2020 в 14:42

Пълна некомпетентност и безпомощност. Кукла на конци.

4022

1

Ако имаше малко пипе,щеше да се сетиш,че плащаме безсмислени пътни данъци,за да дойде някаква селяндурка
и да се разпорежда,като че ли се намира на нивата с картофи
Какво направихте с парите,които ги събирате от 2008 г за несъществуващи Еко данъци. Конкретно как спомогнахте,за
намаляване на замърсяването от CO(Въглероден окис) за
моята стара кола.Не само бля,бля.Времето Ви изтече.
През 1989г при минимална заплата 140лв. и цена 0.06 лв/билет се купуваха 140:0.06=2333 билета
2019г при минимална заплата 560 лв и цена 1.60 лв/билет се купува 560:1.60 =350 билета