Федерален съдия блокира и втория имиграционен указ на Тръмп

OFFNews 16 март 2017 в 08:06 5003 1

Федерален съдия блокира и втория имиграционен указ на Тръмп

Федерален съдия блокира временно новият имиграционен указ на президента Доналд Тръмп. Решението на съдията се появи няколко часа преди указа да влезе в сила, съобщава БНР.

Съдията Дерик Уотсън от Хаваите спря предварително действието на директивата, която предвиждаше 90-дневна забрана за влизане в страната на хора от шест страни с предимно мюсюлманско население и налагаше 120 дни забрана за бежанци.

В решението си от 43 страници Уотсън поставя под въпрос мотивацията на властите, че забраната е служба на националната сигурност.

Мотивът за указа на администрацията на президента Доналд Тръмп за указа е предотвратяване достъпа до САЩ на терористи.

Адвокати в Хаваите обаче стояха зад тезата, че изпълнителната заповед нарушава американската конституция като дискриминира въз основа на религия. Те също посочиха, че забраната ще навреди на туризма и привличането на чуждестранни студенти.

Първоначалният по-широкобохватен вариант на директивата бе издаден през януари. Той доведе до объркване сред граничните власти. Стигна се и до протести в различни градове в страната.

Обновеният указ, за който екипът на Тръмп настоява, че не дискриминира мюсюлманите, е атакуван от редица щати. Преди влизането му в сила днес в 6 часа българско време имаше изслушвания както на Хаваите, така и в щати като Мериленд и Вашингтон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16009

1

Nik68

16.03 2017 в 14:59

Това с 90-те дни му е слабо място. Докато му ги спират разни съдии 3 месеца ще изтекат и тогава ще трвбва да се обосновава защо въобще му е подобен указ.