ГЕРБ-Бургас вече иска пътят до сараите на Доган да е общински

OFFNews 27 юли 2020 в 20:35 15214 3

Снимка БНР

Да бъде оттеглено решението от април за одобряване и изменение на ПУП на територията на лесопарк "Росенец". Това предлагат в извънредна докладна записка председателят на Общински съвет–Бургас проф. Севдалина Турманова и председателите на постоянни комисии в местния парламент от ГЕРБ.

Какъв ще бъде изходът ще стане ясно утре. 

"През последните 10 г. Община Бургас положи последователни усилия да осигури благоустрояването на лесопарк „Росенец“, където има над 40 почивни станции на различни предприятия. Бяха взети решения за стартирането на дълги процедури по придобиване на алейната мрежа, чрез промяна на ПУП-ове с цел кандидатстване по оперативни програми за обновяване на остарялата инфраструктура в целия парк. Решенията получиха подкрепа от Общински съвет Бургас, което даде възможност Община Бургас да започне изграждането на канализация и пречиствателни станции за решаването на дългогодишния екологичен проблем на цялата територия”, пишат общинските съветници, без да засягат темата за летните сараи на Доган, който ще е най-облагодетелстван, ако пътят остане частен. 

"Ние, като общински съветници, смятаме, че нито един акт няма смисъл, ако той не получава безспорна обществена подкрепа, независимо от ползите, които ще донесе за обществото", заявяват общинските съветници от ГЕРБ.

Според тях до преди няколко години общината не е притежавала никаква собственост - терени, алеи и улична мрежа.

Добилата известност "улица", по която се стига до плажа, е придобита от Община Бургас безвъзмездно едва през 2013 г. чрез отнемане на части от частни имоти.

Съветниците смятат, че са били направени некоректни политически внушения, което е довело до "изопачаване на истината и реалните мотиви за решенията на Общинския съвет. Целта е да се повиши обществено недоволство и във вреда на обществения интерес, фактите се представяха превратно, лансираха се неверни твърдения, че общината се е разделила със своя собственост в полза на частни лица. Така се подмени истинския смисъл на взетите решения”, казва още те.

Общинарите обръщат внимание, че са били подадени няколко жалби в съда, по които са образувани две съдебни производства. Те правят невъзможно изпълнението на взетите решения – нито ще се осигури безвъзмездно финансиране чрез ПУДООС, нито санитарно-охранителна зона за националния обект.

Пътят нашумя отново на 7 юли, когато съпредседателят на Демократична България Христо Иванов стигна по вода до брега край сарая на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Тогава охрана на НСО избута Иванов във водата.

Дни по-късно се състоя "Масово плажуване на охраняем плаж", където се стигна до сблъсъци и беше арестуван активистът на ДБ Иво Мирчев. На място дойдоха и симпатизанти на ДПС, за да подкрепят лидера си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

3

aviatora

28.07 2020 в 00:30

Герберски престъпници, няма да ви оставим на мира до оставка съд и затвор за Боко мутрата!!!

12182

2

sawall

27.07 2020 в 22:05

"Ние, като общински съветници, смятаме, че нито един акт няма смисъл, ако той не получава безспорна обществена подкрепа, независимо от ползите, които ще донесе за обществото" --

Нека преведа: "Ние, като общински съветници, сме абсолютни мекотели, огъваме се пред най-малкия натиск, и хич не ни пука ни най-малко за обществото. Ако ни пукаше, щяхма да вземаме и непопулярни мерки за да е по-хубаво за бъдните поколения, гледайки в бъдещето стратегически, но на нас ни пука само за това, че някой ни плаща, и за това, че може да не ни преизберат."

Жалкари, с жалки оправдания, жалки слуги на жалки господари.

3243

1

Пакоджет

27.07 2020 в 21:06

Като ви го турим с 200 и други неща няма да искате, продажни герберунгели!