ГЕРБ: Шефът на НСО ще решава кой и как да се охранява

Георги А. Ангелов 10 юли 2020 в 11:57 2401 1

Димитър Лазаров

Внасяме промени в Закона за НСО, с които решенията ще се вземат с акт на началника на службата, утвърден от президента. Това съобщи депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров в парламента. Малко по-рано премиерът Бойко Борисов заяви, че според него НСО трябва да пази само тримата големи - президент, премиер, председател на парламента. Борисов припомни, че с промени в закона за МВР е създадена нова структура към министерството, която има правомощия да се занимава с охрана.

Лазаров обясни, че с промените се регламентира начина на вземане на решения за степента на опасност на охраняемите обекти, лицата, които трябва да бъдат охранявани. “Решенията ще се вземат с акт на началника на службата, утвърден от президента", каза Лазаров. В момента комисия в състав председателят на ДАНС, главният секретар на МВР и началникът на НСО определя обхвата на охраняваните лица.

За да може шефът на НСО да изпълнява правомощията си, той ще изисква информация от ДАНС, МВР, ДАР, Военна информация.

Димитър Лазаров подчерта, че службата е на подчинение на президента. 

Законът за регламентиране на работата на НСО, беше приет по време на предишния кабинет на ГЕРБ и в него беше въведена възможността за охрана на лица извън кръга на държавното управление. Така стана възможно държавната служба да охранява почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

1

Човека

10.07 2020 в 16:50

Как НСО ще решава бе. Егати идиотщината. Да станат и поръчители и изпълнители. Да станат още по независими и арогантни. Парламента трябва да си решава както до сега. Гледа да омекоти удара Борисов за сбствените си решения.