ГЕРБ и ЕНП стартираха кампанията си за Евроизбори 2019 в София Тех Парк

OFFNews 09 март 2018 в 11:58 4112 0

Снимка ГЕРБ

ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП) стартираха предизборната си кампания за предстоящите избори за Европарламент през 2019 г. на съвмесвен форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“ в София Тех Парк.

Инициативата, която беше представена на конференцията, предвижда поредица от диалози на ЕНП на местно равнище във всички държави членки на ЕС. Целта е връщане на доверието и увеличаване на ангажираността спрямо ЕС, както и гарантиране на възможността на хората, живеещи в европейските градове и региони, да изразят своето мнение за Европа преди изборите за Европейски парламент през 2019 г.

Участие във форума взеха председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на българското Европредседателство Лиляна Павлова, председателят на групата на ЕНП в Европейския комитет на регионите Михаел Шнайдер и българският еврокомисар отговарящ за цифровата икономика и цифровото общество - Мария Габриел.

Според Цветан Цветанов Европейската народна партия е доказала, че може да решава проблемите на Европа и да бъде близко до хората.

"Днес проблемът, който е най-дискутиран е кохезионната политика. Българските общини успяха в стария финансов програмен период да имат възможността да кандидатстват за 3.3 млрд. евро. Това са пари, които преобразиха българските общини", посочи той.

Цветанов каза още, че предизвикателството, което е много важно да бъде преодоляно е популизмът, а системните партии да покажат, че това, което правят, е добро.

Цветан Цветанов отправи благодарности към неправителствената организация "Америка за България", която за 10 години е инвестирала в образование, земеделие и култура над 200 млн. лв.

Лиляна Павлова, от своя страна, посочи, че днес темата за Западните Балкани и европейската перспектива за тях е високо в европейския дневен ред като дългосрочен необратим процес, около който трябва да се обединим всички. Според нея Европа няма да бъде завършен проект, ако Западните Балкани не са в него. 

"По приоритета за сигурността и миграцията може да отчетем напредък също, защото България предложи текстове, с които да може да вървим напред и да бъдем солидарни с тези, които се нуждаят от убежище. В същото време да сме отговорни да не понасят отговорност само държави, които са на първа линия или държави, където мигрантите отиват, а всички да понесем отговорност", каза още Павлова.

Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че столицата е пример как много млади хора остават в града. Тя посочи, че вече започнаха и млади, добре подготвени хора да се връщат.

"Европа започва от София. София е град с богата история, но и модерен и динамичен град. За да гарантираме успешното бъдеще на младите хора, най-важни за мен са били инвестициите в образованието. Увеличихме инвестициите 10 пъти в образователната инфраструктура. Предизвикателствата за учителите в класните стаи са огромни", каза още тя и добави, че е много щастлива, че настоящето правителсвото постави образованието като национален стратигически приоритет.

Според Фандъкова конкуренцията на мобилния телефон е огромна, а насоката на учителя е безценна. Тя припомни, че миналата година правителството е инвестирало в образователна инфраструктура 18 млн. лв., а тази година увеличаваме са увеличени почти двойно. 

Председателят на групата на ЕНП в Европейския комитет на регионите Михаел Шнайдер посочи, че е важно да се възстанови доверието в европейския проект, особено преди предстоящите избори следващата година.

"Залагаме на принципа на субсидиарност. Готови сме да работим единно като обединено европейско семейство. Смятаме, че решенията трябва да се вземат на място, близко до гражданите", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови