ГЕРБ и Патриотичният фронт се разбраха за коалиция

Нели Чолашка 16 октомври 2014 в 17:46 11668 50

Снимка Сергей Антонов

Преговорите между ПФ и ГЕРБ.

Патриотичният фронт е първата политическа формация, с която ГЕРБ постигна споразумение за бъдещо коалиционно управление.

При разговорите с БСП, ДПС и Реформаторския блок не бяха постигнати такива договорености.

Имаме съгласието на Патриотичният фронт за подписване на споразумение за участие в следващо управление, съобщи Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ след срещата с ПФ в парламента, която продължи 4.30 часа.

От името на Патриотичния фронт преговаряха лично двамата съпредседатели на коалицията - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, плюс Поли Карастоянова и Искрен Веселинов.

От всичките 18 точки, ние постигнахме съгласие по 14 от тях, в това число по пет от тях направихме редакционни корекции, така че да се изясни смисъла по-добре, уточни Менда Стоянова от ГЕРБ.

Четирите точки, по които имат различия и то съществени са бюджетната и данъчна рамка на държавата, националната програма за енергийна ефективност, дали да има една или няколко Здравни каси и пенсионната реформа.

„За съжаление, три от тези четири теми са сериозни области, така че остава в полето на нашите евентуални бъдещи партньори да се запознаят по-детайлно с нашата програма и да излязат със становище дали могат да приемат нашите политики и да отстъпят от своите”, обясни Стоянова.

ГЕРБ и Патриотичният фронт са се обединили около създаване на отделно министерство на туризма, но имат различни идеи за развитието на този сектор.

За съжаление тези четири теми са ключови за едно правителство, коментира още Менда Стоянова.

Когато става въпрос за националния интерес, трябва да се търси общото, обяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. „Разговорите продължават. Това е една добра първа крачка”, уточни той.

Каракачанов напомни, че още в изборната нощ от ПФ са заявили, че трябва да се търси консенсус между всички български политически сили за изваждане на България от тежката икономическа криза.

Той уточни още, че двете формации са съгласни да има референдум за подкрепата за еврочленството на Турция и че трябва да има ограда по цялата граница срещу нелегалната емиграция.

„До момента излизаме с едно значително съвпадение на позициите, но в никакъв случай с краен резултат“, предупреди лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

По думите му на днешната среща са разгледани само 18-те приоритета на ГЕРБ, тъй като не е имало време да се разгледат основните приоритети в програмата на Патриотичния фронт.

„Искам да изразя задоволство от конструктивния диалог, удовлетворени сме от големия брой съвпадение на позиции”, каза още Симеонов.

Двете преговарящи групи не са обсъждали министерски постове. От Патриотичния фронт са настоявали само при кадровата политика да се наблегне на качествата на кандидатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!