ГЕРБ и самият Антон Тодоров се отказаха от номинацията му за Комисията по досиетата

Групата иска обществен дебат и отмяна на решението на парламента за избор на ръководство на комисията

OFFNews 02 октомври 2017 в 13:17 8318 0

Снимка БГНЕС архив

ГЕРБ дава на заден от идеята си депутатът Антон Тодоров да стане председател на Комисията по досиетата. Това става ясно от разпространена от пресцентъра на партията декларация. Самият Тодоров пък написа във фейсбук профила си: "Комисията по досиетата е вече в миналото ми. Продължавам напред!"

Парламентът прие нови правила за избор на нов състав на комисията на 20 септември, а утре изтича 14-дневният срок, в който трябваше да бъде номиниран новият шеф на комисията. 

До официална номинация от страна на ГЕРБ така и не се стигна, но депутатът Антон Тодоров сам се похвали, че партията му гласувала доверие да оглави "досиетата", а зам.-председателят Цветан Цветанов лаконично коментира, че той имал "добра експертиза". Срещу номинацията обаче скочиха десни, леви и експерти. 

А днес парламентарната група на ГЕРБ предлага "отмяна на приетото Решение за приемане на процедурните правила за избор на нов състав на Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия", пише в официална позиция на групата. Така на практика от ГЕРБ предлагат да не се избира нов председател сега, не предлагат номинация, а обществен дебат за бъдещето и ръководството на Комисията по досиетата. 

ГЕРБ предлага още да се проведе широк обществен дебат с активното участие на парламентарно представените партии, неправителствени организации, граждани и обществени организации.

"Темата за осветляването на цялата истина за комунистическия режим не трябва да бъде политизирана и манипулирана. Бъдещата законодателна дейност и новият състав на Комисията, трябва да бъдат внимателно обмислени и обсъдени. Затова от ГЕРБ призоваваме да приемем провеждането на този диалог не само като технология на смяна на един състав на Комисията с друг, а преди всичко като наш дълг към обществото, към предишните и към бъдещите поколения с произтичащите от това отговорности", пишат още в позицията си от парламентарната група. 

ПГ на ГЕРБ пише още, че оценява като неразбираема и неприемлива позицията на определени парламентарно представени партии (.б.а. законопроект на БСП), които са се обявили за закриване на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност.

"Категорично се противопоставяме на стремежа за потулване на истината за репресивните действия на тайните служби по време на комунистическия режим и продължаваме да вярваме, че задължение на Комисията е да гарантира правото на българските граждани да научат цялата истина за този период.

България е правова държава, страна – членка на Европейския съюз и радетел на спазването на европейските демократични ценности. Като част от Европейската народна партия, ГЕРБ застава срещу идеята за затваряне на досиетата, което ще доведе до ограничаване на демокрацията и до отнемане на правото и свободата на хората да имат достъп до информация.

Крайно неприемлива е за нас философията, че бившите сътрудници на Държавна сигурност (ДС) трябва да бъдат героизирани", смятат от ГЕРБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!