ГЕРБ иска да отмени машинното гласуване на местни и парламентарни избори

OFFNews 09 юли 2019 в 12:05 3801 4

Снимка Александра Маркарян

Машинното гласуване да отпадне при парламентарни и местни избори, предложиха днес депутати от ГЕРБ на брифинг в Народното събрание.

За тази цел те внасят предложения за промени в Изборния кодекс заедно с народни представители от Обединените патриоти и Воля.

Причината за предложението е "тревожен доклад" на ЦИК. Затова депутатите предлагат да се гласува машинно само на европейски и на президентски избори.

"Местните са едни от най-тежките избори за българското законодателство – провеждат се в многомандатни райони, в повечето случаи в два тура. Съгласно доклада на ЦИК, ако на местните избори останат така заложените 6000 машини за гласуване, рискуваме да провалим местните избори”, заяви председателят на парламентарната правна комисия Анна Александрова. Според нея сигурността на вота е застрашена заради сертифицирането и придвижването на машините. Александрова допълни, че използването на машини по време на местния вот ще бъде изключително скъпо.

Депутатката посочи още, че според анализа на ЦИК 27% от всички имащи право на глас са гласували машинно. 60 лв. струва един вот на избирател с машина, на фона 0,77 лв. с хартиена бюлетина. 

От ГЕРБ допълниха, че са силно притеснени заради случилото се на последните европейски избори, когато машинното гласуване затруднило отчитането на бюлетините и попълването на протоколите.

„Машините се оказаха един скъпоструващ експеримент, едни скъпоструващи играчки, които не допринесоха до двете основни цели, които имаха в началото на дебата – по-честни избори и по-лесно организационни. Напротив, фактите показват, че почти всяка една секционна комисия с машинно гласуване има грешки в протоколите ”, допълни депутатът Александър Ненков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

4

AndroD

09.07 2019 в 17:09

Никога не ни е трябвало това машинно гласуване, да въведат електронното. От него ще има смисъл, но партиите няма да имат интерес.

4000

3

Либерал

09.07 2019 в 16:56

Калинките от ЦИК, начело с "проф." Консантинов няма как да манипулират иначе изборите !

3811

2

Toni2019

09.07 2019 в 13:53

Да правят каквото искат няма кой да ги спре

705

1

order

09.07 2019 в 12:20

ТИЯ ИДИОТИ МИСЛЯТ ДА ВЕКУВАТ!!! ВРЕМЕ Е ЗА ЕДНИ МАСОВИ НАРОДНИ ИЗБОРИ СЪС СОПИ!!!!

Добре е, че Господ е направил така, че все пак всеки узурпатор е смъртен и рано или късно ще ПЦОВИШЕ и народа ще стане радостен и свободен макар и временно до идването на следващият.....