ГЕРБ също критикува текстове в бюджета на НЗОК, здравният министър склонен на компромиси

OFFNews 06 ноември 2018 в 16:39 3246 0

Снимка БГНЕС

На извънредно заседание депутатите приеха на първо четене проекта за бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2019 година.

Той мина само с подкрепата на ГЕРБ и "Обединените патриоти" (ОП). 108 депутати бяха "за", 62 бяха "против" (БСП и ДПС), а 10 се въздържаха ("Воля").

По време на дебатите се разбра, че предложението за бюджет ще претърпи промени между двете четения и ще бъдат преосмислени най-критикуваните идеи.

Критики към част от текстовете имаха и от ГЕРБ. Критиките на депутатите от партията са основно срещу прелицензирането на лечебните заведения, което според законопроекта трябва да стане след наредба за медицински стандарти за всички специалности.

Друга критика на ГЕРБ е срещу предложението да не се плаща на болниците за медицинска дейност, извършена от
лекар, който не е на основен трудов договор. ГЕРБ подкрепят и искането на Българския лекарски съюз в бюджета на НЗОК да не могат да се прехвърлят пари от едно перо в друго. 

"Обединените патриоти" пък искат промени за клиничните пътеки.

ДПС също имат критики към предложенията. "Правите опит за трайно свръхконцентриране, за прелицензиране на корупцията в здравеопазването", коментира д-р Нигяр Джафер. 

Някои от основните спорни въпроси са закриването на Агенцията по трансплантациите и преминаването ѝ към новата Агенция за медицински надзор, закриването на Фонда за лечение на деца и прехвърлянето му в НЗОК, въвеждането на разрешителен режим за разкриване на нови болници от Народното събрание, мерки за разходна ефективност при лекарствата.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обаче обяви, че е готов на отстъпки. "Между първо и второ четене ще изслушаме всички предложения за промени в бюджета за НЗОК и ще включим тези, които са приемливи", каза той. Бил готов да отговори на всички въпроси преди окончателното приемане, за да изчисти съмненията за задкулисие.

Той обясни, че вече има идея и за трети здравен модел. Досега предложенията бяха за холандския и френския здравноосигурителен модел.

Самият проект за бюджет на НЗОК предвижда общо текущите разходи да са в размер на 4 212 839,7 хил. лв., което представлява увеличение с 476 999,0 хил. лв. спрямо тези за 2018 г. Средствата за здравноосигурителни плащания са в размер на 4 116 396,2 хил. лв., което представлява увеличение с 454 335,5 хил. лв. спрямо Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г.

За медицински дейности са предвидени 2 567 164,4 хил. лв. В тази сума влизат парите за първична извънболнична медицинска помощ, за специализирана извънболнична медицинска помощ, за медико-диагностична дейност и за болнична медицинска помощ.

За дентални дейности са предвидени 167 000 хил. лв., а за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели - 1 221 800,0 хил. лв. Парите за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ, оказана в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност по проекта за 2019 г. са разчетени 160 431,8 хил. лв.

Бюджетът за 2019 г. е съставен в съответствие с бюджетната рамка при запазване на размера на здравноосигурителната вноска в размер на 8%. 

Предвижда се и създаване на Агенция за медицински надзор като второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на здравеопазването, като правоприемник на активите, пасивите, архива, правата и задълженията на Изпълнителна агенция "Медицински одит" и на Изпълнителна агенция по трансплантация. Проектът въвежда и предварителен контрол за създаването на нови лечебни заведения за болнична помощ чрез даване на съгласие от Народното събрание и за разширяване дейността на съществуващите лечебни заведения чрез даване на съгласие от Министерския съвет.

Освен това се предвижда създаването на информационна база данни за всички лица, преминали през ТЕЛК/НЕЛК за установяване на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане. С текстовете се регламентира задължителна структура и съдържание на медицинските стандарти, които ще се изготвят за всички специалности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови